Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A felsőoktatási kancellári rendszer felülvizsgálatáról tárgyal Palkovics László

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége kezdeményezte az egyeztetést az államtitkárral.

MTI
2018. 03. 27. 13:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) egyeztetést kezdeményezett Palkovics László oktatásért felelős államtitkárral – jelentette be közleményében a szervezet. Az egyeztetés célja a magyar felsőoktatásban három éve bevezetett kancellári rendszer felülvizsgálata, a felmerült problémák feltárása és a rendszer újratervezése a nemzetközi példákat is figyelembe véve.

A kancellári rendszer bevezetése óta a legfontosabb mutató a fenntartó szemében a pénzügyi megtakarítások nagysága. Az OSZSZ véleménye szerint a felsőoktatásban ez nem lehet egyedüli mutató. Ahhoz, hogy a magyar felsőoktatás versenyképes és világszínvonalú legyen, a felsőoktatás hagyományos, a nemzetközi gyakorlatban is használatos minőségi indikátorait szükséges előtérbe helyezni.

Az orvosképző egyetemeken három főtevékenység zajlik: oktatás, kutatás és betegellátás. Az elmúlt években egyre gyakrabban jelentkeznek működési zavarok, amelyeknek a hátterében az intézményeken belüli nem megfelelő feladatelosztás, az akadémiai és a kancellári területek közötti egyensúly hiánya áll. Ezek közül kiemelkednek az emberi erőforrásokkal kapcsolatos problémák. Jelenleg négy – felsőoktatási, orvosi, szakdolgozói és az alap-közalkalmazotti – bértábla alapján kapják az illetményüket a dolgozók. Így alakulhatnak ki olyan anomáliák, hogy ugyanazzal a végzettséggel azonos vagy nagyon hasonló munkakört betöltő kollégák jelentősen eltérő béreket kapnak – ismertette a helyzetet közleményében a szakszervezeti szövetség.

Az egészségügy működésének a médiában rendszeresen visszatérő, napi témát jelentő visszásságai természetesen érintik az orvosképző egyetemeket is, kiegészülve a felsőoktatásban máshol is fellelhető nehézségekkel és az OSZSZ véleménye szerint a főtevékenységeket lassító vagy gátló, indokolatlanul megnövekedett adminisztratív terhekkel.

Az orvosképző egyetemek munkavállalóinak közel egyharmada gazdasági-műszaki-adminisztratív területen, és nem oktatói vagy kutatói munkakörben dolgozik, ők valódi illetményemelést tíz éve nem kaptak – hívta fel a figyelmet a szervezet, hozzátéve: a minimálbér és a garantált bérminimum emelése pedig csak további feszültségek forrása lett. Egy több évtizede az egyetemen dolgozó munkavállaló nem vagy csak alig kap magasabb illetményt, mint az újonnan belépő kollégája – jegyezték meg.

Az OSZSZ szerint ezek a leggyorsabban megoldásra váró problémák. A felsőoktatásban egyedüli reprezentatív szakszervezetként kezdeményezték az államtitkárral az egyeztetések megkezdését egy középtávú együttműködés érdekében, amely garanciát adhat a felsőoktatási intézményeken belüli folyamatok hatékony működéséhez, az emberi erőforrások megtartásához, a különböző munkavállalói csoportok életpályájához – zárja közleményét a szakszervezeti szövetség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.