Párttámogatás: van, akinek a pénz lesz a tét április 8-án

Az egy százalékos eredményen múlik több tucatnyi kis párt támogatása, a százmilliós forrásokért sokszor kamu szervezetek is indulnak.

MN
2018. 03. 11. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak a parlamentbe jutás a tétje az áprilisi országgyűlési választásnak: a kisebb pártoknak azért is fontos a megmérettetés, mert csak akkor kaphatnak állami támogatást a következő négy évben, ha legalább egyszázalékos eredményt sikerül elérniük, emlékeztet összefoglalójában a távirati iroda.

A jelöltállítás, így az ajánlásgyűjtés pedig azért volt fontos a számukra, mert a társadalmi szervezetek csak akkor működhetnek pártként, ha el tudnak indulni a választáson, tehát ha a jelöltjeik felkerülnek a szavazólapokra. A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi törvény ugyanis kimondja: a bíróság az ügyészség indítványára megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nyilvántartásában csaknem kétszázötven jogerősen bejegyzett párt szerepelt január végén, ebből százat vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság, ennyi szervezet szerzett jogot arra, hogy hivatalos jelöltet indítson. A jelöltállítás hétfő délutáni határidejéig a százból 23 nem jelentett be jelöltet a választókerületi választási bizottságoknál.

A jelenlegi választási rendszer szigorúbb, mint 2014-ben, amikor már fél százalékos szint esetében is jogosan járt a sok esetben több százmilliós állami forrás, de még mindig kedvez a szerencsevadász kamupártoknak, amelyek csak a párttámogatás reményében szállnak be a választási küzdelembe, és rendszeresen hamisítják az ajánlóíveket is – a rengeteg induló pedig végső soron a Fidesz kedvez, hiszen a túl nagy kínálat felszalámizza az ellenzéki szavazótábort is.

Újpesten például 12 kamupárttal számoltak le a jobbikos delegált nyomására; a zuglói választási iroda pedig Lévai Katalin ellen tett feljelentést  a Hvg.hu szerint: az egykori miniszter a Lendülettel Magyarországért párt színeiben indult volna Zuglóban, de ajánlásgyűjtő ívein a szignók több helyen azonos sorrendben követik egymást, mint a Fidesz dokumentumain, vagyis onnan másolhatták.

A TASZ Hír TV-nek nyilatkozó választási szakértője szerint a jelenlegi választási rendszerben nem lehet kiszűrni a dömpingszerűen induló kamupártokat. „A példák jól rávilágítanak, mennyire képtelen valójában a jelenlegi rendszerben bármely választási szerv eldönteni, mit is kezdjen a visszaélésekkel. A választási szerv két jelöltnek összehasonlította az ajánlóíveit, és egyezéseket talált. Miért csak az egyik terhére értékeljük, a másikéra miért nem? Mindkettő terhére lehetne értékelni a tényeket, hiszen nincsen kétséget kizáró bizonyíték arra, hogy másolás történt” – fejtette ki Mráz Attila.

A pártok támogatására fordítandó összeget az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg. A költségvetési támogatások kifizetése negyedévenként történik, a negyedév első napján. A törvény szerint az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát – egyenlő arányban – az Országgyűlésben az országos listán mandátumot szerző pártok között kell felosztani.

A fennmaradó 75 százaléknak megfelelő összeg az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire leadott szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Nem jogosult költségvetési támogatásra az a párt, amely nem szerzi meg a szavazáson részt vevő választók szavazatának 1 százalékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.