Pénzbírság tüntetésért: a magyar focisikert ünneplőket is sújthatták volna

Nem mérlegelte elég körültekintően a körülményeket a rendőrség a TASZ szerint.

Hutter Marianna
2018. 03. 23. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem mérlegelte a tüntetés körülményeit elég alaposan a rendőrség, ehelyett hirtelen és erőteljesen számolta fel azt – erről beszélt lapunk megkeresésére Szabó Attila, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza a februári diákdemonstráció kapcsán, amely tömeges igazoltatásba torkollt. A 444.hu csütörtök este számolt be arról, hogy a február 23-ai és a március 15-ei diáktüntetésen részt vevő több diák, illetve újságíró ellen szabálysértési eljárást indított a rendőrség.

Szabó Attila a februári esetről szólva elmondta, miután a hivatalos tüntetés véget ért, 15-20 fő továbbindult és a Szent István körúton akadályozta a forgalmat. Az érintetteket pedig a rendőrök egyszer csak igazoltatni kezdték. Az eset egyik résztvevő azt állította a TASZ-nak, hogy – a rendőrség elmondásával szemben – az egyenruhások nem szólították fel őket, hogy menjenek fel a járdára. Sőt, arról sem tájékoztatták a vonulókat, hogy miért kezdték őket igazoltatni, holott erről mindig felvilágosítást kell nyújtani. Az indokra csak utólag derült fény, amikor a tüntető fiatal levelet kapott arról, hogy szabálysértési eljárás folyik vele szemben a közúti közlekedés szabályainak megsértése miatt.

A TASZ álláspontja szerint viszont a rendőrök tévesen ítélték meg a helyzetet, hiszen bár lezárult egy tüntetés, de kialakult egy másik, immár spontán demonstráció, amit a hatóságnak biztosítania kellett volna. – A tüntető diákok a gyülekezési szabadságukkal éltek, az újságírók pedig a sajtószabadság biztosította jogaik keretében végezték a munkájukat. Egyik tevékenység sem veszélyes a társadalomra – mondta Szabó Attila. Úgy vélte, ugyanilyen alapon a 2016-os futball-Európa-bajnokság magyar sikerei után az utcán ünneplő tömeg esetén is élhetett volna hasonló szankcióval a hatóság. – Ezt sem gondolta volna senki korrektnek és jogszerűnek, pedig ott még csak nem is arról volt szó, hogy valaki a saját jogaiért állt ki – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy még ha a rendőrségnek is lenne igaza a jogvitában, akkor is olyan csekély súlyú cselekményről van szó, hogy több tízezres bírság kiszabása helyett a szóbeli figyelmeztetésnek is elegendőnek kellett volna lennie. A TASZ egyébként jelenleg kilenc diáknak és szülőnek nyújt segítséget, de további érintettek jelentkezését is várják.

Lapunk beszélt pénteken az egyik 50 ezer forintra megbírságolt tüntetővel. A húszas éveiben járó egyetemista férfi elmondta, az ő esetében az V. kerületi Rendőrkapitányság azzal indokolta a pénzbüntetést, hogy azt „generális és speciális prevenciós célok elérése érdekében” szükséges alkalmazni. A határozat figyelmeztette arra is, hogy „ismételt szabályszegés esetén cselekménye szigorúbb elbírálás alá esik”. Kérdésünkre, hogy miért érezte fontosnak, hogy tüntessen az oktatásért, arról beszélt: őt az zavarja, hogy nem fordítanak elég pénzt a felsőoktatásra, és kevés az oktató is, ami az oktatás minőségromlásához vezet. – Kellemetlen, ha papíron nyoma marad annak, hogy a demonstráción voltam, miután ez is befolyásolhatja az álláskeresést az állami szektorban – mondta arra a kérdésre, hogy a történtek visszariasztják-e a további demonstrációktól. – Nyilvánvalóan legközelebb óvatos leszek, és nem az úttesten sétálok – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.