Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Republikon: A Fidesz-szavazók is kórházakat akarnak a stadionok helyett

Az egészségügyet illetően kevésbé tér el a kormánypárti és az ellenzéki szavazók gondolkodása.

MN
2018. 03. 26. 5:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz emberből négyen minden gyógyszert ingyen adnának, és a túlnyomó többség kórházakra költene stadionok helyett – derül ki a Republikon Intézet felméréséből, melyet a 24.hu megbízásából készítettek.

A felmérés szerint a szavazók megosztottak abban a kérdésben, hogy melyik kormány(oka)t tartják leginkább felelősnek az egészségügy problémáiért: a válaszadók 28 százaléka inkább az Orbán-kormányt okolja, míg 23 százalék még mindig inkább a 2010 előtti kormányokat. Viszont sokan (41 százaléknyian) semleges állásponton helyezkednek el a kérdésben, vagyis megosztják a felelősséget.

A kutatás során arra is kíváncsiak voltak, hogy az emberek szerint kell-e több pénz az egészségügyre, és be kell-e vonni a magántőkét. Az eredmény elsöprő: az egészségügyi problémák megoldását a választók nagy többsége (70 százaléka) az államtól várja, és nem érzi úgy, hogy a magántőke bevonása segítene.

Az adatokból az is kiderült, hogy a teljes népesség csaknem kétharmada (62 százaléka) azt gondolja, nem stadionokat, hanem kórházakat kellene építeni és felújítani, és csak a válaszadók 15 százaléka van azon az állásponton, hogy az egészségügy és a stadionépítés független egymástól, a kettőt összemosni pedig demagógia.

A felmérés a gyógyszertámogatás kérdésére is kitért. Az eredmények szerint a teljes népesség 41 százaléka egyáltalán nem fizetne az orvosságért, míg 16 százaléka gondolja úgy, csak az életmenő szerek legyenek támogatottak.

A pártpreferenciákat vizsgálva elmondható, hogy az egészségügyet illetően kevésbé tér el a kormánypárti és az ellenzéki szavazók gondolkodása, mint az oktatással kapcsolatban. Kivétel a kérdés, hogy melyik kormányt okolják a problémák miatt. A fideszesek körében több mint háromszor annyian tartják felelősnek a 2010 előtti kormányokat az egészségügy bajaiért (42 százalék), mint ahányan a 2010 utáni kurzust (13 százalék). A baloldali-liberális, valamint a Jobbik-szavazóknál éppen fordított a helyzet.

Ugyanakkor a Fidesz-szavazók több mint fele (51 százaléka) is azon a véleményen van, hogy stadionok helyett kórházakat kellene építeni és felújítani, és csak negyedük véli úgy, hogy ez demagógia.

Szintén magas a Fidesz-szavazók körében azoknak az aránya, akik szerint az államnak többet kellene költenie az egészségügyre. Az állítással a fideszesek 64 százaléka ért egyet, vagyis a kormánypárti szavazók csaknem kétharmada gondolja úgy, hogy a kormány nem áldoz eleget az egészségügyre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.