Rogán Antal társai ellen nyomoz a NAV és az OLAF

A propagandaminiszter és társai találmánya sem hagyta nyugodni az Európai Unió csalás elleni hivatalát.

MN
2018. 03. 19. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal feltalálótársai után nyomoz az OLAF, és már a NAV is – tudta meg a 24.hu.

A portál úgy tudja, havi 2 millió forint mellékest tehetett hivatalosan zsebre a propagandaminiszter 2017-ben a kormányzati fizetése mellett egy találmány „hasznosítási díjából”.

Rogán Antal pluszjövedelme egy olyan digitális aláírási szabadalomból származott, amelyet Csík Balázzsal és Lengyel Csabával közösen jegyzett, és amelyről másfél évvel ezelőtt a Magyar Nemzet is beszámolt.

A miniszter partnerei a Profitrade Kft.-n keresztül jelentős összegű uniós támogatást vettek fel egy hasonló aláírás-hitelesítő rendszer kifejlesztésére. Az OLAF ezt a 256,8 milliós megállapodást és a cég három másik szerződését kezdte vizsgálni tavaly, és azóta különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával a NAV-nál is elindult a nyomozás– írja a 24.hu.

A nyomozásokra úgy derült fény, hogy az Elios-botrány kirobbanása után számos ellenzéki politikus bombázta Polt Péter legfőbb ügyészt azzal a kéréssel, adja ki az OLAF jelzései alapján indult magyar hatósági vizsgálatok pontos és részletes listáját. A Hadházy Ákos LMP-s és Legény Zsolt MSZP-s képviselőnek küldött felsorolásból – a korábbi listáktól eltérően – beazonosíthatóvá váltak a visszaélésgyanús pályázatok.

Ezekből a listákból derült ki többek között, hogy a NAV 2017-ben eljárást indított különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával az OLAF OF/2015/1028/B4 kódjelű vizsgálati indítványa alapján egy 9,77 milliárd forintos támogatási ügyben. A hatalmas tétel összesen 30 – egymással céges kapcsolódások miatt összefüggő – kutatás-fejlesztési pályázatból áll össze.

A 24.hu információi szerint az OLAF jelzése alapján indított vizsgálat látókörébe került a Profitrade 90 Kft. négy projektje is, amelyekhez a cég 2012 és 2015 között összesen 965,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A Profitrade 90 Kft. 2013-ban 256,8 millió forintot nyert a „MobileSign – Hiteles aláírás mobil készülék segítségével” című pályázatával, miközben a cég tulajdonosa Rogán Antallal együtt egy hasonló technológiát védetett le magának – ismerteti a 24.hu cikke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.