Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Rogán feltalálótársai Svájcban rejtették el a pénzüket

Offshore-paradicsom, Rogán Antal, uniós pénzek, barátság. Szép, magyaros történet.

MN
2018. 03. 28. 6:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy vagyonok kezelésével és adóoptimalizációjával foglalkozik az a svájci üzletember, aki besegített Rogán Antal feltalálóbarátainak, hogy Svájc leggazdagabb régiójában, az offshore-paradicsomként elhíresült Zug kantonban tüntessék el az uniós pénzzel megtámogatott cégük nyereségét – írja a 24.hu.

A Profitrade 90 Kft. tavaly bekerült a Csalás Elleni Európai Hivatal, az OLAF egyik magyar vonatkozású nyomozásának látókörébe. A cég 2013–14-ben 965,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, amelynek egy részét (256,8 millió forintot) arra kapta, hogy kifejlesszen egy elektronikus aláírási eljárást.

„A támogatást követő hónapokban az egyik tulajdonos, Csík Balázs Rogán Antal társaságában egy hasonló témájú újítást szabadalmaztatott is” – teszi hozzá a 24.hu

A cég azonban nemhogy növekedett, de még vissza is esett a majdnem egymilliárd forintos támogatás ellenére. Azonban a pályázati összeg elnyerése idején egy bizonyos illető jól megszedte magát, hiszen 2015-ben az osztalékból 41 millió 228 ezer forintot Svájcba utaltak a Central European Investment AG számlájára,

míg a többi tulajdonos, Csík Balázs és szülei háromezer, azaz fejenként ezer forinthoz jutottak.

Hogy ki tette zsebre a pénzt, titok, ugyanis a svájci céget (CEI AG) épp azért hozták létre, hogy a svájci törvényeket kihasználva a rajtuk keresztül lebonyolított ügyletek részletei ne derülhessenek ki a nyilvánosság számára.

Érdekesség, hogy a cég alapítójának, Christian S. Freynek és Rogán korábbi bizalmasának és ügyvédjének, Kertész Balázsnak alig néhány utcára van házuk egymástól Zugban. Az pedig már tény, hogy Kertész korábbi budapesti lakcímére a Rogán-társak másik, digitális aláírási biznisszel foglalkozó cége volt bejelentve.

Kertész korábbi felesége, Pozsgai Petra egy ideig tulajdonos volt a Profitrade 90-ben, később pedig átvette Csíktól azt a céget, amelynek Rogánék átadták az általuk jegyzett digitális aláírási szabadalom hasznosítási jogait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.