Semjén Zsolt a luxusvadászatokról: Ha meghívnak ebédre, nem nézem a számlát

Elismerte, hogy mások állták a svédországi utak költségeit, de szerinte ebben nincs semmi törvénysértő.

Koncz Tamás
2018. 03. 20. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nullafokos, metsző szél, elhúzódó köszöntőbeszédek, de Semjén Zsolt mosolya még mindig tart: a miniszterelnök-helyettes kedden Velencén, a Bence-hegyi kilátótorony átadásán vett részt fideszes politikusok, közöttük L. Simon László és Révész Máriusz társaságában.

Az esemény egyébként annyira leplezetlenül fideszes kampányprogram volt, hogy a helyszínen felállították Tessely Zoltán, a Felcsút térségéért is felelős miniszterelnöki biztos aláírásgyűjtő pultját – igaz, a gyűjtés időszaka rég lezárult.

Hogy a 20 méter magas, leginkább félig elolvadt-megcsócsált fagylaltkehelyre – tervezői szerint virágsziromra – emlékeztető betonkilátót miért pont Semjénnek kellett átadnia, arra magyarázat lehet, hogy a létesítményt az állami erdő- és vadgazdaság, a Vadex építtette; a politikus pedig gyakran szólal fel, vállal fővédnökséget a vállalat rendezvényein.

Mint a kürtzenével, mezőfalvai néptánccal kísért megnyitón elhangzott, a Bence-hegyen több évtizedes hiányt pótoltak, amikor az oroszok által lerobbantott, rozsdás régi kilátó helyére egy új, 110 millió forintból megépített komplexumot emeltek, hogy ezzel is lökést adjanak a térség idegenforgalmának.

 Az ember csak akkor szeretheti szűkebb pátriáját, ha megismeri, ehhez pedig egy ilyen kilátó is segítséget jelent

– látta meg a párhuzamot a hazaszeretet és a kilátók építése között Semjén Zsolt, aki ezúttal sem tudott elszakadni véres hobbijától. Annyira nem, hogy a Világjáró Magyar Vadászok Klubjától emlékplakettet és egy vadászatra szóló meghívást is kapott.

Lapunk a megnyitó után a jóval ismertebb, svédországi vadászatokról kérdezte a KDNP vezetőjét, akit felkísértünk a kilátó eljegesedett csúcsára. Semjén Zsolt azt állította, hogy ezeket a túrákat nem ő fizette:

„Én meghívott voltam, a külföldi vadászatokra úgymond nincs anyagi keretem, és a feleségem sem engedné. Úgyhogy az a helyzet, hogy ha tisztességes, becsületes vadászemberek mint vadászt meghívnak, ( ) nem mint politikust, hanem mint az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökét ( ), akkor én azt örömmel elfogadom.”

 ( ) Ha meghív engem egy ebédre, akkor én nem fogom feszegetni azt, hogy mennyi volt a számla, önnek milyen vállalkozásai vannak és mit csinál” – fejtegette kérdésünkre Semjén, aki – bár állítása szerint nem ismeri a költségeket – határozottan cáfolta, hogy egy-egy svédországi túra 4-5 millió forintba került volna.

Mint lapunk beszámolt róla, a túrákat Farkas József hoteltulajdonos fizethette, a Farkas érdekeltségébe tartozó egyik vállalat pedig 2010 óta több mint 2, 8 milliárdot nyert el,közbeszerzések tucatjain.

Semjén csavaros okfejtéssel indokolta meg, hogy miért nem sértett törvényt a vadászati meghívások elfogadásával:

nem országgyűlési képviselői munkájával összefüggésben hívták meg ezekre az utakra, hanem mint ismert vadászt és szakmai vezetőt – tehát nincs semmi gond a helikopteres vadásztúrákkal sem.

A Transparency International Magyarország és a K-Monitor mindenesetre ezt másként gondolják, és feljelentést tettek a NAV-nál. közleményük szerint Semjén Zsoltnak országgyűlési képviselőként kifejezetten tilos volt elfogadnia a luxus meghívásokat.

Az Országgyűlésről szóló törvény értelmében ugyanis a „képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a mindenkori képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja”. Semjén szerint abszurd a feljelentés ténye is, de „nosza-rajta”, ha ehhez van kedvük.

A témát a sajtó mellett a Párbeszéd aktivistái is igyekeztek felszínen tartani, akik a kilátó tövében jegesmedvemaszkban tiltakoztak a miniszterelnök-helyettes vadászatai ellen – emlékeztetve arra, hogy Semjén Zsolt egy lakossági fórumon tréfálkozva megjegyezte, akár jegesmedvére is lőne.

A politikus derűsen nyugtázta a performanszt – csak az nem tetszett neki, hogy ez egyik táblán a Ne ölj! bibliai parancsa is szerepelt, mert ezt istenkáromlásnak tartja.

Az eseményen L. Simon Lászlót is megkérdeztük arról, hogy mit gondol a luxusvadászatokról – nem meglepő módon csak annyit, hogy Semjén Zsolt egy remek ember és remek vadász.

Az egykori kulturális államtitkár a jelek szerint saját politikai pályafutásáról sem kíván ennél mélyebben elgondolkodni; mikor arról kérdeztük, hogy csak a 75. helyen van a Fidesz képviselő-jelölti listáján – és így akár ki is eshet az országgyűlési keretből a választás során – csak ennyit mondott: megtiszteltetésnek érzem, hogy a Fidesz és a parlament képviselője lehetek.

A 73. helyen billegő Révész Máriusz pedig ennyit sem mondott, lévén szót sem kapott. A kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos országszerte sorra adja át a kilátókat, és a Bence-hegyi komplexum is nevéhez köthető, ám hiába volt jelen, csak megemlítették nevét az eseményen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.