Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Best of migráns nappal próbált lázba hozni az M1

Szó sem esik az úgynevezett választásról, mintha nem egy ilyen zajlana épp az országban.

B. Kovács Gergely
2018. 04. 08. 16:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Best of migráns napot tartott vasárnap az M1 hírcsatorna. Gondolhatnák, mazochista hajlamaim vannak, és bátran a szememre hányhatják, minek nézem, ami súlyosan károsíthatja a magam és a környezetemben élők egészségét. Pedig tiszta a lelkiismeretem, bizony mondom, otthon még televízióm sincsen, de ezt a szép, verőfényes vasárnapot a tévéképernyő előtt töltöm a szerkesztőségben.

Sosem büntettem még magam egész napos M1-nézegetéssel, úgy csodálkozom most rá erre a párhuzamos valóságra, mint vidéki bölcsészlány az ELTE gólyabáljára. A műsorfolyam körbemegy, mint egykor a halak a Duna TV-n. Bármikor rögzíthették az anyagokat, s könnyen lehet, hogy egy automata rendszer játssza le. Ezt támasztaná alá, hogy a választásról vajmi kevés tudósítás érkezik, pedig hát épp egy ilyen zajlik az országban, és nagyon úgy fest, rekordrészvétel születik. Megemlékezhetünk viszont a 2015 júliusában a Keleti pályaudvar előtt ragadó migránsokról, hiába, hogy az évforduló nem kerek, ők pedig rég elhagyták az országot, és eszük ágában sincs visszanézni. Megismerkedhetünk a szír férfival, aki két feleségével és hat gyermekével Németországban él. Nem csalás, nem ámítás! A hír állítmánya az, hogy él! Tapsoljuk meg! Nyugat-európaiak siránkoznak élhetetlen országaikon, Georg Spöttle a helyzet komolyságát hangsúlyozza.

A választással kapcsolatban fajsúlyos hírek röpködnek, például hogy „még két órán keresztül tartanak nyitva a szavazókörök”, „199 mandátum sorsa dől el”, „külföldön is sokan szavaznak”.

Érthetetlen ez a hozzáállás, meggyőződésem, hogy ráadásul kontraproduktív is. Ha az MTVA híradásai azt harsognák, hogy szavazzon mindenki a kormánypártok szövetségére, akkor rezzenéstelen arccal nyugtáznánk, csak azt teszik, amit évek óta, és valóban a megrendelő fizet. Tiszta sor, még ha nem tetszik is.

Így azonban megpróbálják fenntartani a direkt politikamentesség látszatát, amivel viszont akkora lóláb lóg ki, hogy ahhoz képest a Keresztapa levágott lófeje csak hintapaci kobakja volt. Kiskorúnak minősítették kisszámú nézőjüket, akik délután négykor még nyugodtan mondhatták: „Bár nem akartunk elmenni szavazni, de most csak ez az egy eszközünk maradt, hogy tiltakozzunk az ellen, mennyire hülyének néznek bennünket.” Nem akarunk tippeket adni, de ha egész nap csak a GDP-adatot, az infláció mértékét és az átlagbér növekedését merevítik ki a képernyőre, azzal is jobban elérik az óhajtott célt, mint így. Ez egyben a Fidesz teljes kampányáról is a véleményünk, és ezt érdemes lesz végiggondolni a következő napokban, amikor a stratégák a kialakult helyzetet elemzik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.