Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Uniós pénzből fizettek jutalmakat Lázárék

Virtuális uniós támogatáskifizetést valóságos uniós pénzzel jutalmaztak – írja a 24.hu.

MN
2018. 04. 06. 10:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkapták a megígért jutalmukat az uniós támogatásokat menedzselő apparátus dolgozói – tudta meg nem hivatalos forrásból a 24.hu. Informátoruk átlagosan havi 350 ezer forint juttatásról és mintegy 3000 munkatársról tud, ami a maximális, 24 havi bérnek megfelelő bónusz alapján fejenként 8,4 millió, összesen több mint 25 milliárd forintot jelentene.

Az uniós pályázatokhoz kapcsolódó jutalmakról nem jutottak hivatalos adathoz, a Miniszterelnökség sajtóirodája ugyanis nem reagált a portál kérdéseire, és közérdekű adatigénylésükre sem érkezett válasz, bár már kétszer kitolták a határidőt. Azt viszont lehet tudni, hogy milyen feltételek teljesülése alapján kaphattak pénzt az uniós támogatások kifizetésén munkálkodó dolgozók. Egy éve jelent meg az a kormányhatározat, melyben tárcánként megadták, hogy mekkora támogatás kifizetését várják el, és ennek 100 százalékos teljesítése, valamint a fenti feltételek teljesülése esetére helyezték kilátásba a 24 havi illetménynek, bérnek megfelelő maximális juttatást.

A portál azt írja, a teljesítéssel nagy gond nem volt, legalábbis Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára 2017-et egyenesen a kormányzati fejlesztéspolitika sikerévének nevezte. Tavaly március végéig ugyanis a 2014–2020-as ciklus összes fejlesztési forrását meghirdették 546 pályázati konstrukció keretében, mintegy 9630 milliárd forint értékben, és összegzése alapján a tervezettnél is többet, 2488 milliárd forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak. Ez jóval meghaladta a kormányhatározatban a négy minisztériumnak minimálisan előírt 2064 milliárdot, de kissé elmaradt a 100 százalékos tervtől, a 2700 milliárdtól. Ennek alapján a dolgozók egy része valószínűleg nem kapta meg a maximális, kétéves fizetésével megegyező jutalmat, a kormányhatározatban megadottak szerint teljesítményarányosan csökkentett bónuszt vihetett haza.

A portál kiemeli: a kifizetés nem azt jelenti, hogy a 2000 milliárd forintnál is nagyobb összeg már a konkrét projekteket elnyert vállalkozásoknál landolt. Korábban megírták, hogy a 2488 milliárd egyharmadát sem éri el a már elvégzett munkáért, számla ellenében történt kifizetés, bő kétharmada előleg vagy még az sem. Az előlegeket, így az uniós támogatások nagyobb részét a magyar költségvetésből fizették, ráadásul ötöde valódi pénzmozgással sem járt, csak a kincstár egyik számlájáról a másikra tolták át a pénzt a pályázatgazda költségvetési szervezeteknek. Ám ez is beleszámít a kifizetési tervbe: bármennyire virtuális a teljesítmény, jár érte a bónusz.

Ezt még azzal lehet fokozni, hogy a jutalomfizetéshez uniós pénzt vetettek be, a kormányhatározat szerint a Közigazgatás- és Közszolgáltatás Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) kanyarítottak ki egy részt. Eszerint virtuális uniós támogatáskifizetést valóságos uniós pénzzel jutalmaztak – derül ki a 24.hu cikkéből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.