A megelőzésben van szerepük az egészségfejlesztési irodáknak

Mivel a halálozások háromnegyede az egészségtelen életmódból eredő betegségekre vezethető vissza, szükség van úgynevezett egészségfejlesztési irodák létrehozására, amelyek segíthetnek, hogy megelőzzük a népbetegségek kialakulását. Hazánkban több mint száz ilyen iroda működik a munkahelyeken, iskolákban, eredményük pedig már most mérhető, például nőtt a magyarok várható élettartama.

Szilágyi Anna
2019. 02. 06. 9:47
null
A munkahelyek mellett az iskolákat is látogatják a szakorvosok, a dietetikusok és a pszichológusok Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egészségfejlesztési irodák munkája nagyban segíthet a népbetegségek elleni harcban – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár kedden, egy budapesti szakmai fórumon. Horváth Ildikó azt mondta, a halálozások háromnegyede a helytelen életmódból fakadó betegségekre vezethető vissza, tehát a mozgáshiányra, a helytelen táplálkozásra, a dohányzásra, illetve a túlzott alkoholfogyasztásra.

Szavai szerint az életmódon a legnehezebb változtatni, hiszen félig-meddig nem is tudatosuló folyamatokat kell az emberek gondolkodásában megváltoztatni. – A kormány évekkel ezelőtt letette a voksát az egészségnevelés, a megelőzés és az egészségfejlesztés mellett, és kormányzati, illetve európai uniós források jutottak erre a területre – idézte fel.

– Az országban jelenleg 116 egészségfejlesztési iroda működik, munkájuk fontos és hosszú távú eredményeket hoz – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: az elmúlt években nőtt a várható élettartam és az egészségben eltöltött évek száma is. Horváth Ildikó kitért arra is, hogy az egészségfejlesztési irodák bekapcsolódnak majd a nemrég a háziorvosi praxisközösségeknek meghirdetett Három generációval az egészségért programba is.

Müller Cecília megbízott országos tiszti főorvos a Fókuszban a területi egészségfejlesztés – az egészségfejlesztési irodák kiemelt szerepe 2019-ben című szakmai tanácskozáson elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) létrehozásával felerősödött az egészségfejlesztési szakterület, a járvány- és közegészségügyi munka mellett.

Oroszi Beatrix, az egészségfejlesztési irodák (EFI) szakmai projektvezetője az MTI-nek elmondta, az EFI-k 2012-ben kezdték meg működésüket 61 irodával, számuk mára 116-ra bővült. – A cél, hogy minél több ilyen iroda működjön az országban – tette hozzá. Az egészségfejlesztési szolgáltatásokat nyújtó, azokat helyi szinten szervező irodák módszertani, szakmai irányítása az NNK feladata. – Az EFI-k létrehozásának célja, hogy közösségi alapú szolgáltatást nyújtsanak vagy szervezzenek meg például munkahelyeken, iskolákban, civil vagy egyházi szervezetek közreműködésével – fogalmazott.

A munkahelyek mellett az iskolákat is látogatják a szakorvosok, a dietetikusok és a pszichológusok
Fotó: Katona Vanda

A szakmai tanácskozáson Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója beszámolt a Három generációval az egészségért programról. A nemrég bejelentett, 5,8 milliárd forintos kerettel meghirdetett, háziorvosi praxisközösségeknek szóló pályázat célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések rizikófaktorainak, valamint a gyermekek egészségi állapotát befolyásoló tényezőknek a felmérése.

A főigazgató elmondta, a WHO adatai szerint a kardiovaszkuláris betegségek vezetik a halálozási statisztikát, a teljes halálozás 31 százalékáért felelős ez a betegségcsoport. Kiemelte, az elmúlt években ugyan meredeken csökkent a szív-érrendszeri halálozás Magyarországon, de ez elsősorban a technológia és a gyógyszeres kezelések fejlődésének, illetve az országban kiépült katéteres laboroknak köszönhető. Mint mondta, e megbetegedések kialakulásában a legnagyobb kockázat a magas vérnyomás és a diabétesz, amit pedig sok esetben a túlsúly okoz.

– A felnőtt magyar lakosság kétharmadának magas a koleszterinszintje, ahogy az is aggasztó jelenség – emelte ki –, hogy egyre több gyerek túlsúlyos. Andréka Péter szerint a megelőzésben a háziorvosok tudják a legtöbbet tenni, hiszen ezen a szinten a legtöbb az orvos-beteg találkozás, és a lakosság még mindig a háziorvosában bízik leginkább.

Szánjunk időt önmagunkra!

Legutóbb január végén az Orosházi Kórházban adtak át egészségfejlesztési irodát – számolt be a Behír.hu. A helyi portál szerint az irodában nyolc szakember dolgozik azon, hogy az orosházi járásban élő ötvenezer ember egészségesebb legyen. Tóth Zoltánné orosházi önkormányzati képviselő szerint minden olyan kezdeményezést támogatni kell, ami segít a helyiek egészségének megőrzésé­ben. Az orosházi EFI vezetője, Kubas Eleonóra kiemelte, nemcsak a térségben élő betegeket, hanem a kórházi dolgozókat is várják eseményeikre. Mint mondta, feladatuk sokrétű: a munkahelyi egészségfejlesztés mellett az iskolákat is látogatják, ahol prevenciós előadásokat tartanak dietetikus és pszichológus kollégákkal, valamint lelki egészség tréninget is terveznek a középfokú iskolákba. (Sz. A.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.