Magas szintű ellátást nyújt a kézsebészeti központ

A sürgősségi osztályokon azok kerülnek sorra hamarabb, akik életveszélyes állapotban vannak, egy kézsérülés azonban általában nem ebbe a kategóriába tartozik, mégsem mindegy, milyen gyorsan kapnak ellátást a betegek. Erre is megoldást nyújthat a most megnyílt Magyar Kézsebészeti Központ, amely a szakterület nemzetközileg is elismert orvosait gyűjtötte össze.

Szilágyi Anna
2019. 02. 27. 6:29
Csángó Dániel
Az életminőség megőrzése múlhat azon, ha specialisták végzik a műtétet (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyitotta kapuit a Magyar Kézsebészeti Központ: olyan magas szintű ellátást biztosító sebészeti intézményrendszer, amely járó- és fekvőbeteg-ellátásban, illetve egynapos sebészetben is lefedi a kézsebészet teljes spektrumát, a jelenleg elérhető legmagasabb szintű ellátást biztosítva – közölte az intézmény, amely a TritonLife-csoport tagja.

– Ez valódi mérföldkő a hazai kézsebészet történetében, ugyanis ennyi kiemelkedő felkészültségű, az ország különböző kórházaiban tevékenykedő szakember soha nem dolgozott egy központ égisze alatt. Példa nélküli tudás- és tapasztalati koncentráció jöhetett létre – mondta Szabó Zsolt főorvos, a központ orvos igazgatója és egyik alapítója.

Az életminőség megőrzése múlhat azon, ha specialisták végzik a műtétet (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Balázs Attila

– Az intézményi hátteret induláskor a budapesti, XIII. kerületi Róbert Károly Magánkórházban biztosítjuk, de mivel már dolgozunk mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátó kapacitás bővítésén, belátható időn belül több helyszínen is meg szeretnénk jelenni ezzel a szolgáltatásunkkal – fogalmazott Fábián Lajos, a TritonLife-csoport egyik alapítója és elnöke. Hozzátette: óriási egészséggazdasági, társadalombiztosítási jelentőségű az új központ megnyitása.

– A jó minőségű és időben nyújtott sebészeti ellátás nagyon sok dolgos kezet adhat vissza a gazdaságnak. A pácien-­sek jelentős része ugyanis munkaképes korú, és a kezünk nélkül nemcsak fizikai, de szellemi munkát sem tudunk végezni. Elég, ha a számítástechnikai eszközök kezelésére gondolunk, amelyek nélkül ma már szinte nem létezhetünk, és részben civilizációs betegségeink okai is – emelte ki a szakember.

Szabó Zsolt, aki egyúttal a Kézsebészeti Világtársaság és az Európai Kézsebészeti Tanács elnöke, arra hívta fel a figyelmet, hogy a kézsebészeti betegek ellátása hagyományosan baleseti sebészeti osztályokon történik, ahol a nagyobb sérülések, az életet közvetlenül veszélyeztető állapotok ellátása miatt háttérbe szorulnak a közvetlen életveszélyt nem jelentő kézsérülések. – Ám ha a betegek nem kapnak megfelelő színvonalú elsődleges ellátást, ezek a sérülések sokszor élethosszig tartó munkaképesség- és életminőség-csökkenéshez vezetnek – hangsúlyozta a főorvos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.