A nőknek is lehetnek szívügyeik

A közhiedelemmel ellentétben a nők is kaphatnak szívinfarktust, ám mivel általában később hívnak mentőt, mint a férfiak, magasabb arányban halnak meg emiatt. A másik kiemelt rizikófaktor a dohányzás, amely a fiatal nők körében is jellemző, közülük kevesen tudják, hogy ezzel saját hormonjaik védelmező szerepét gátolják. Az ilyen, az egészséget veszélyeztető tényezőkre hívhatják majd fel a figyelmet a praxisközösségek, amelyek nyártól aktívan megkezdhetik működésüket.

Szilágyi Anna
2019. 03. 09. 12:59
null
A betegség a hölgyek körében is szedi áldozatait Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meglepő módon szívinfarktusban több nő hal meg hazánkban, mint ahány férfi, ennek egyik oka, hogy nem figyelnek eléggé magukra, későn azonosítják magukon a tüneteket, amelyek sokszor nem tipikusak és máshogy jelentkezhetnek, mint a férfiaknál, a mellkasi fájdalom mellett émelygés, gyomorfájás, hányinger, légszomj, rossz közérzet is utalhat a problémára – hívta fel a figyelmet az egészségügyért felelős államtitkár a pénteki sajtótájékoztatóján. Horváth Ildikó azt hangsúlyozta: veszélyeztető tényező az is, hogy a statisztikák szerint újra erősebben kezd terjedni a fiatal lányok körében a dohányzás, ezzel komoly veszélynek teszik ki magukat.

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató főorvosa mindezt alátámasztva kifejtette: a női nemi hormonok, amíg aktívak, megóvják a nőket a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, de ha a lányok már fiatalon dohányoznak, akkor ez a természetes védelem nem működik tökéletesen. – Ugyancsak magasabb a rizikófaktor az idősebb, hormonálisan inaktív nőknél, illetve azoknál, akik magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenvednek.

A betegség a hölgyek körében is szedi áldozatait
Fotó: Teknős Miklós

A mellkasi fájdalom kezdetétől a mentő hívásáig tartó úgynevezett hezitációs idő gyakran sokkal több a nőknél, hiszen egyrészt kevésbé gyanakodnak szívinfarktusra, másrészt a napi tennivalók miatt csak a lista végére helyezik, hogy a saját egészségükre figyeljenek – fogalmazott Andréka Péter.

Becker Dávid, a Magyar Kardiológiai Társaság főtitkára arról beszélt, az időfaktornak azért is van kulcsszerepe a szívinfarktusnál, mert annak kezdetekor elzáródik egy ér, és azonnal elkezd elhalni a szívizom, így minél később látják el a beteget, annál kevesebb esélye lesz a túlélésre.

Horváth Ildikó a sajtótájékoztatón bejelentette: február 28-án lezárult a Három generáció az egészségért pályázat, amelyre közel kétszázan jelentkeztek. Ismertetése szerint a pályázat olyan praxisközösségek kialakítására vonatkozik, amelyekben legalább öt háziorvos van, hozzájuk kapcsolódhat például pszichológus, diabetikus vagy gyógytornász.

Mint mondta, a Három generáció az egészségért egyik legfontosabb célja, hogy az ágazatban dolgozók összefogásával erősödjön az alapellátás, így hozzájáruljon ahhoz, hogy többet tegyenek az egészségmegőrzés, illetve -fejlesztés területén. – Ez például azt jelenti, hogy igyekeznek elősegíteni a lakososok rendszeres testmozgását, erősebben tudatosítják a népbetegségek rizikótényezőit, valamint aktívabban vesznek részt a szűrőprogramok megszervezésében – sorolta az államtitkár.

Horváth Ildikó közölte: április 7-én, az egészségügyi világnapon hirdetik ki a pályázat győzteseit, a praxisközösségek pedig nyár elejétől, közepétől – mintegy 1,2 millió lakos elérésével – kezdik el a közös gyakorlati munkát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.