„Nyugaton sokan gyűlölik Közép-Európát”

Létező jelenség Nyugaton a „Közép-Európa-fóbia” — mondta lapunknak Roman Joch cseh kutató. A konzervatív Obcansky Institut vezetője szerint a térségünk iránt érzett gyűlölet ellen csak egységesen védekezhet a régió, ezen a fronton pedig sok eredményt elért: Ausztria, Olaszország és Dánia is több szempontból a közép-európai utat kezdte el követni.

Buzna Viktor
2019. 03. 25. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nekünk, közép-európai embereknek szembe kell néznünk azzal, hogy Nyugaton nagyon sok politikus gyűlöl minket – mondta lapunknak Roman Joch, a prágai konzervatív agytröszt, az Obcansky Institut vezetője. – Sokféle fóbiáról hallani mostanában, gondoljunk például a xeno- vagy a homofóbiára. Nyugat-Európában pedig létezik a térségünk ellen érzett gyűlöletből fakadó Közép-Európa-fóbia – hívta fel a figyelmet Joch.

Kérdésünkre, hogy mit tehetünk a régió-ban a Nyugatról felénk áradó gyűlölet ellen, a kutató közölte: a térség csak akkor fordíthat ezen a helyzeten, ha egységet képvisel. – A helyzet sokat javult az elmúlt években, elsősorban azért, mert a migráció kapcsán igazolódtak a Közép-Európában már a kezdetektől hangoztatott aggályok – jelentette ki Joch, aki arra hívta fel a figyelmet: a nyugat-európai nemzetek állampolgárai a saját bőrükön érzik a migráció mellékhatásait, ezért aztán az ottani politikai elit egyre óvatosabb. Álláspontja szerint az európai diskurzus egyik fontos fordulópontja volt, hogy 2017-ben Ausztriában jobboldali, a tömeges bevándorlással szemben kritikus koalíciós kormány került hatalomra.

Fotó: Teknős Miklós

– Ezzel egy mag-Európához tartozó ország döntött úgy, hogy a közép-európai térség által képviselt véleménnyel ért egyet. Ezt követően Nyugaton nem mondhatták azt, hogy elszigetelt, regionális jelenségről van szó – hangsúlyozta interjúalanyunk. Mint mondta, nagy áttörés volt továbbá, hogy 2018-ban a jobboldali erők győztek Olaszországban, de Dániában is változott a migrációról folytatott diskurzus, a közép-európai régió iránti, nyugati gyűlöletet pedig mindenekelőtt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének 2014-es pozícióba kerülése szította fel.

– Azáltal, hogy Juncker egymás ellen hangolta a tagállamokat, valójában az unión belüli euroszkepticizmust erősítette, és az általa vezetett bizottság mindezzel nagyon veszélyes játékot űzött – állította Joch. – Juncker katasztrófa volt, de nagyon remélem, hogy ezt a hibát az Európai Unió nem ismétli meg, mert ha igen, az a szövetség felbomlásához vezet, ezért vissza kell térni az unió intézményeit szakpolitikusként vezető jelöltekhez és el kell távolítani az ideológiai ámokfutókat – hívta fel a figyelmet a kutató. A jövőt illetően Roman Joch optimista, mert szerinte van rá esély, hogy Manfred Weber személyében egy megfontoltabb politikus kerülhet az Európai Bizottság élére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.