Nem jelent meg saját perén KGBéla

Nagy Ervint, a Jobbik egykori tagját is meghallgatták a bíróságon a kémkedéssel és költségvetési csalás gyanújával vádolt Kovács Béla perében. A tárgyaláson felolvasták Kovács nevelőapjának tanúvallomását is, amiből az is kiderült, egyszer sebtében kellett autóval Monte-Carlóba utazniuk, hogy ott egy bankban pénzt helyezzenek el.

Magyar Nemzet
2019. 04. 20. 11:12
null
A politikus feltűnése fordulatot hozott a Jobbik életében Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem Kovács Béla, sem tanúként idézett orosz állampolgárságú felesége nem jelent meg a Budapest Környéki Törvényszéken, ahol csütörtökön folytatódott az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával vádolt Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus elleni büntetőper.

A kémkedés miatt azért emeltek vádat, mert az ügyészség szerint Kovács Magyarországon szolgáló orosz katonai hírszerzőkkel állt kapcsolatban, és különböző ügyekről informálta őket. A költségvetési csalást pedig azzal követhetette el, hogy csak papíron alkalmazott gyakornokokat Brüsszelben.

A csütörtöki tárgyaláson a bíróság meghallgatta Nagy Ervint, aki akkoriban volt a Jobbik választmányi elnöke, amikor Kovács feltűnt a párt környékén. A tanú beszámolója szerint az első találkozón – amelyen Szabó Gábor pártigazgató is részt vett – Kovács kiváló oroszországi kapcsolatairól beszélt.

A politikus feltűnése fordulatot hozott a Jobbik életében
Fotó: Havran Zoltán

A PestiSrácok.hu beszámolója szerint Nagy Ervin elmondta, hogy utóbb Kovács Bélával már a későbbi elnök, Vona Gábor tartotta a kapcsolatot, Kovács pedig ki is utaztatta Moszkvába Vonát és feleségét. Az EP-képviselő erre a per kezdetén úgy emlékezett, hogy Vona Gábort a Gazprom felső vezetésének mutatta be, és a találkozó rendkívül jól sikerült.

A tanú beszámolója szerint a Jobbikban a korábbi oroszellenes retorikából ekkoriban alakult ki a keleti nyitás gondolata, és Vona Gábor ekkortól kezdett szimpatizálni a palesztinokkal és az iszlámmal is. Nagy Ervin arról is beszélt, hogy Kovács Béla anyagilag is támogatni kezdte a Jobbikot, és lassan átvette a 2006 körül létrejött külügyi kabinet vezetését.

A tanú, aki 2008-ig volt tagja a pártnak, kérdésekre válaszolva azt mondta, nem volt tudomása arról, hogy Kovács Béla kémkedett volna közös munkájuk időszakában, a gyakornokok említett ügyéről pedig csak később, a sajtóból értesült.

A csütörtöki tárgyaláson a bíró ismertette a vádlott immár elhunyt nevelőapjának a nyomozáskor tett tanúvallomását, aki egyebek között azt állította: Kovács felesége a vasfüggöny leomlása előtt kapcsolatban állt az akkor még a KGB alkalmazásában álló Vlagyimir Putyinnal.

A nevelőszülő arról is beszámolt, volt idő, amikor fia kérésére Magyarországon szétszerelt autók ­alkatrészeit kellett poggyásznak álcázva vonaton Moszkvába csempészni, majd onnan vissza Budapestre, illetve egyszer sebtében kellett autóval Monte-Carlóba utazniuk, hogy ott egy bankban pénzt helyezzenek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.