Tisztább közszférát teremt az NVSZ

A kisrendőröktől az állami szervezeteknél dolgozókig mindenkinek tudnia kell: ha korrupcióba keverednek, csak idő kérdése, hogy mikor buknak le. Ez az egyik üzenete a 2011-ben alakult Nemzeti Védelmi Szolgálat eddigi működésének. Az eredmények bizonyítják, hogy a közszféra tisztulása egyértelmű, és ez magával hozta a szolgálat egyre kedvezőbb megítélését is.

2019. 04. 06. 6:55
null
A szervezet munkatársai ellenőrzik, védik és bármikor próbára tehetik az egyenruhásokat Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendvédelmi szakma megítélése szerint is a közszféra megtisztulását hozta a Bolcsik Zoltán vezérőrnagy vezette, 2011-ben alakult Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) sikeres működése. Ez főleg annak tulajdonítható, hogy túlvannak az úgynevezett nagy elfogásokon a szervezett bűnözői körben. Azóta folyamatosan detektálják a szervezett bűnözésben részt vevőket, és a korábbiakkal ellentétben még a bűnszervezetek környékén sem bukkannak fel a közszféra szereplői.

Az NVSZ ugyanis megfordította a felderítést, s nem azt keresik, hogy a védett személyek közül ki kapcsolódhat a bűnszervezetekhez, hanem fordítva: felderítik a szervezett bűnözés terén meghatározó személyeket, és megnézik, kik kapcsolódhatnak hozzájuk, a környezetükhöz a közszférából. Úgy tudjuk, a szolgálatnál azon dolgoznak, hogy a szervezett bűnözők még csak kopogtatni se tudjanak a közszféra szereplőinél.

Amint valakit jogerősen elítélnek, nincs befejezve az ügye, ugyanis az NVSZ egyfajta „utógondozást” is folytat. Ennek a munkának az eredményességét és létjogosultságát már számos ítélet, illetve folyamatban lévő büntetőeljárás bizonyítja, és lapunk több forrásból is arról értesült, hogy ennek köszönhetően hamarosan az 1990-es évek további megoldatlan maffiabűnügyei juthatnak el a felderítésig.

Óriási a kísértés, biztos a lebukás

A Belügyminisztérium nem tervezi, hogy törvénymódosítást kezdeményez a határokon lebukó egyenruhások miatt, mivel a szakemberek szerint az eddiginél is súlyosabb büntetés kilátásba helyezése sem rettentené vissza a bűnbe esőket. Mint azt a Magyar Nemzet megtudta, a többek között a határmenti egyenruhás korrupció ellen is fellépő NVSZ az ügyészi engedély alapján végzett úgynevezett kontaktusos megbízhatósági vizsgálatok számát kívánja növelni. Tavaly 323 ilyen ellenőrzést folytattak le, azok eredménye alapján kilenc esetben kezdeményeztek feljelentést, és az eljárások alig három százalékában vált megalapozottá az a gyanú, hogy a célszemély korrupt.

A vizsgálatot egyfajta „próbavásárlásként” lehet felfogni: egy magát sofőrnek álcázó NVSZ-es titokban hang- és képfelvételt készítve teszi próbára a pénzügyőrt, a határrendészt vagy éppen az autópálya-rendőrt. Amennyiben az egyenruhás elfogadja a kenőpénzt, a bizonyítékok perdöntő értékűek az igazságszolgáltatás számára. Lényeges, hogy a hang- és a képfelvételekből egyértelműen kiderüljön – s eddig minden esetben ki is derült –, hogy a célszemély önként fogadja el a kenőpénzt.

A kísértés óriási, egy forgalmasabb határátkelőn egy nap alatt megkeresheti valaki a havi illetményét az útlevélbe csúsztatott tíz eurókból, ugyanakkor a kockázat sem elhanyagolható, hiszen a lebukás csak idő kérdése. Mint azt az illetékesek megfogalmazták, minden korrupt egyenruhás biztos lehet benne, hogy előbb-utóbb érkezik a Terrorelhárítási Központ (TEK) beavatkozó egysége, és „megfekteti” a bűncselekmény elkövetőjét.

A vonatkozó törvények szerint a TEK közreműködése kötelező, hiszen ezekben az esetekben fegyverrel rendelkező gyanúsítottról van szó. Ez még akkor is így zajlik majd a továbbiakban is, ha némelyik érdekvédő szóvá teszi, hogy „miért alázzák meg a egyenruhást azzal, hogy szolgálati helyén, akár civilek szeme láttára teperik a földre és bilincselik meg”. Ugyanakkor a „megaláztatás” és a biztos lebukás tudatában is jelen van a korrupció a határátkelőkön, és hosszú idő óta ismét felbukkant az autósztrádákon is.

A szervezet munkatársai ellenőrzik, védik és bármikor próbára tehetik az egyenruhásokat
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

„Remeg a retinám…”

Idén február 26-án az NVSZ operatív felderítése, a Győri Regionális Nyomozó Ügyészég nyomozásának eredményeként a Lébényi Autópálya Alosztály 21 fős állományából 18 autópálya-rendőrt fogtak el a TEK közreműködésével. A Győri Törvényszék valamennyiüket letartóztatta, miután bizonyossá vált, hogy – elsősorban külföldi – kamionosoktól kértek és kaptak pénzt az elkövetett közlekedési szabálysértésük elnézéséért. A házkutatások során közel tízmillió forintnak megfelelő forintot és valutát foglaltak le.

Ugyanaznap a szabolcsi Beregsurányban, a magyar–ukrán átkelőn 16 pénzügyőrt és egy polgári személyt fogtak el korrupció miatt. Tőlük összesen 11 millió forintnak megfelelő készpénzt foglaltak le. A határon szolgálók esetében azért is érthetetlen a kenőpénz elfogadása, mivel a korábbi elfogások óta tudhatják, megfigyelik őket a szolgálatban. Ilyen felvételek alapján gyanúsítottak meg eddig több mint négyezer rendbeli bűncselekménnyel 48, Röszkén szolgált pénzügyőrt, akik havonta átlagosan 800 000 forintnak megfelelő összegű illegális bevételhez jutottak. Az egyik felvételen hallatszik, amint a pénzügyőr – miközben kiveszi az útlevélből a kenőpénzt – azt mondja társának: „remeg a retinám...”, mégis becsúsztatja a bankót a melltartójába.

Az NVSZ azonban nem csak a határon és autópályákon szolgálókat veszélyeztető korrupciót hárítja el. A befejezett felderítések száma 2018-ban 1164 volt, amelyből 142 ügyben tettek feljelentést vagy kezdeményeztek nyomozást az illetékes hatóságnál, összesen 1092 személlyel szemben. Az ügyek változatosak. Előfordul, hogy hivatalos nyilvántartásokba nyúlnak bele illetéktelenül, például gépkocsi-, ingatlannyilvántartásokból adnak át információkat arra illetékteleneknek akár úgy is, hogy szívességet tesznek vele, vagy megszánják az ismerőst, és egy adásvételi szerződés részleteit bocsátják a rendelkezésére.

Nem érdemes Pintérre hivatkozni

Külön kategória a hivatalos személyekre történő hivatkozás, amelyekben a törvény adta lehetőség teljes szigorával jár el az NVSZ, majd az igazságszolgáltatás. Egyesek nagyon kedvelik, hogy Pintér Sándorra vagy családtagjaira hivatkoznak. Évente két-három ilyen eset fordul elő, ám sorra eljárás indul ellenük, ugyanis a belügyminiszter a hivatalba lépése idején arra kérte a hatóságokat, illetve arra utasította az irányítása alá tartozó szervezeteket, hogy ilyen esetben – anélkül, hogy őt erről külön értesítenék – azonnal a legnagyobb szigorral járjanak el.

Csak három példa az NVSZ tavalyi terméséből. A miniszterre hivatkozott az a budapesti férfi, aki azt állította, hogy életvédelmi nyomozó ezredes, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is el tud intézni ügyeket, vagy éppen jó pénzért kedvezményes szolgálati lakást tud szerezni.

Az álezredes ellen büntetőeljárás indult, és így jártak azok is, akik Pintér Sándorra hivatkozva 200 ezer forintért ígérték meg egy iraki üzletembernek, hogy elintézik a magyarországi vízumkérelmét. Később a letartóztatott elkövetők több százezer euróra módosították a tarifát, mondván: ennyibe kerülnek a hivatalos személyek. Még 2017-ben történt, hogy egy gazdasági társaság ügyvezető-tulajdonosa úgy mutatta be feleségét egy üzleti társaságban, hogy ő Pintér Sándor lánya. Az NVSZ több bűncselekmény miatt tett feljelentést a vállalkozó és társai ellen.

Az NVSZ-nek ezzel együtt védelmi feladatai is vannak, ugyanis minden évben tucatszor fordul elő, hogy az alvilághoz köthető vagy mentálisan zavarodott emberek hatósági feladatot ellátó személyeket fenyegetnek meg. A szolgálat operatív és fizikai védelmet is ad az érintetteknek, így a fenyegetését eddig még senkinek sem sikerült valóra váltania.

Az NVSZ munkatársainak tisztasága felett az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági ellenőrzéssel, az illetékes ügyészség pedig egyéb eszközökkel őrködik. Nem is gyakori, hogy rávetül valakire a gyanú árnyéka. Legutóbb két éve történt árulás, mert a volt kolléga tettét így értékelik a szervezet munkatársai. Egy szakmai hiba miatt a szolgálattól a rendőrségre átkerült tiszt egy tévécsatornának szivárogtatott ki bosszúból egy minősített iratot, amit egyébként meg is találtak a lakásán. A büntetőeljárás folyamatban van a rendőrségtől is eltávolított „áruló” ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.