Médiaháború után ölték meg Fenyő Jánost huszonegy éve

Pontos látleletet adott a rendszerváltás utáni évek átpolitizált médiaháborújáról és résztvevőiről Székely Ferenc, a köztévé egykori alelnöke, aki a Fenyő János meg­gyilkolása miatt indult nyomozás során e héten ismét tanúskodott. A Magyar Nemzet birtokába került vallomásban a Princz Gábor, Gyárfás Tamás és Fenyő János között a Nap TV miatt kialakult csatározásokról is szó van.

2019. 05. 15. 5:55
Székely
Az akkori televíziós vezetőnek rálátása volt a Gyárfás és riválisa közötti háborúskodás részleteire Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét elején hallgatták ki tanúként a Fenyő-gyilkosságot vizsgáló Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) Székely Ferencet, az MTV egykori alelnökét, aki meghökkentő kijelentést is tett vallomásában.

A nyomozók arról kérdezték, hogy kitől értesült Fenyő János haláláról. Székely elmondta: régi munkatársa hívta azzal, hallotta-e, hogy lelőtték Fenyőt, mire Székely visszakérdezett: nem úgy történt, hogy Fenyő lőtte le Gyárfást?

A volt alelnök elképzelni sem tudta, hogy Fenyőt lőtték le, mivel a Gyárfással vívott csatáikból mindent a sportvezető nyert, ezért fekete humorként kérdezett vissza, hogy nem Gyárfás-e az áldozat.

Az akkori televíziós vezetőnek rálátása volt a Gyárfás és riválisa közötti háborúskodás részleteire
Fotó: MTI/Kovács Attila

Gyárfás Tamást tavaly áprilisban gyanúsították meg azzal, hogy felbujtotta Portik Tamást, ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost, akit 1998. február 11-én lőtt le Jozef Rohác. A gyilkosság 16 hónappal azután történt, hogy Gyárfás megnyerte a Nap TV-ért vívott háborút Fenyő ellen, amit utóbbi Székely szerint tudomásul is vett.

Az köztudott volt, hogy Fenyő és Gyárfás üzleti háborút vívott a Nap TV-ért. Az nem volt ismert eddig, hogy a kvázi kereskedelmi-politikai műsort, a Napkeltét gyártó Nap TV Kft. 1992-ben a Postabank és Princz Gábor cége, a Fuzió Kft. tulajdonába került korábbi tulajdonosaitól.

A Nap TV első tulajdonosai a Mozi- és Videógyártó Vállalat (MOVI – állami cég), a Mai Nap című napilap, Rupert Murdoch amerikai médiavállalkozó és a Magyar Távirati Iroda (MTI – állami cég). Ettől a négyestől vette meg a Nap TV-t Hankiss Elemér tévéelnök idején, 1992-ben Princz Gábor két cége.

Princz másfél évig birtokolta a Nap TV-t, ahol totális hatalomátvétel történt, Gyárfást azonnal leváltotta az ügyvezetői posztról. Korlátozta a producer hirdetési jogát is, s a Postabank próbálta pótolni a kieső bevételeket, sikertelenül. 1993-ban – Székely nyomására – Nahlik Gábor akkori tévéelnök vette vissza a Nap TV-t Princztől. Gyárfás visszakerült az ügyvezetői székbe.

A Napkeltét saját bevallása szerint Székely Ferenc találta ki, és főszerkesztője volt 1994-ig. Szerinte Gyárfás ügyvezetőként nagyon jól menedzselte a műsort, felelt a marketingért.

Akkor még nem volt törvényileg szabályozva a média, bármit lehetett hirdetni a műsorban, ami anyagilag is stabilizálta azt. Székely 1994-ben elutasította Horn Gyula miniszterelnök felkérését a tévéelnöki posztra, a műsorokért felelős alelnök lett, a Napkelte műsorának gyártására pedig Fenyő cégét, a Földgömb Kft.-t javasolta, ennek utóda lett a Stáb TV, Fenyő másik cége. Fenyőék 1994 végétől 1996-ig, Peták István tévéelnöki kinevezéséig készítették a műsort.

Peták azonnal felmondta Fenyővel a szerződést, és Gyárfással kötött újat, így a Nap Kft. visszakapta az egész műsort, ami még három évig futott a köztévén.

Székely vallomásában kitér a Gyárfás és Fenyő között, a Nap TV-ért kirobbant másfél éves háborúra is. A két – Székely megfogalmazásában – nagyon erős egójú ember között kialakult, mások által is gerjesztett konfliktus volt az egész.

Szerinte 1995-ben valaki kívülről kezdte szítani a tüzet közöttük, az ellenségeskedés 1996-ban csúcsosodott ki, amikor Peták visszaadta Gyárfásnak a műsorkészítési jogot. Ezzel a producer jogilag, erkölcsileg, üzletileg, tehát minden tekintetben győztesként került ki a konfliktusból. Az erről született választott bírósági döntést ugyanakkor Székely hibásnak tartotta.

A volt alelnök szemtanúja volt, amikor az 1996-os sajtóbálon Fenyő és Gyárfás kezet fogtak egymással. Fenyő azt mondta Székelynek 1997 májusában a Gyárfással vívott háborúról: „Olyanok voltunk, mint a Muppet Show-ban a két öreg, akik folyton veszekednek a páholyban, míg a többiek odalent intézik a bizniszeket…”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.