Negyedik EP-győzelmére készül a Fidesz–KDNP-szövetség

A Fidesz európai parlamenti (EP-) listájáról többen újrázhatnak — egyesek nem is először — most vasárnap, mint ahány helyet összesen az ellenzéki pártok szerezhetnek a számukra legjobb forgatókönyvek szerint. A felmérések szerint a Fidesz—KDNP 13-14 mandátumot is elérhet, míg a DK kettő és a Momentum egy helye győzelemmel érhet fel a két kis párt számára. A vasárnapi EP-választás az MSZP és a Jobbik visszaszorulását, az LMP és a Párbeszéd kiesését hozhatja el.

2019. 05. 25. 6:50
null
Másfél millióan írták alá Orbán Viktor programját Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP EP-listája február óta minden, a vasárnapi választást felmérő közvélemény-kutatásban az élen szerepel. A Medián, a Századvég Alapítvány, a Nézőpont Intézet, az Idea Intézet és a Závecz Research friss, májusi felmérései rendre 52–55 százalék közötti szavazatot és 13-14 EP-mandátumot jósolnak a kormánypártok listájának.

A Fidesz–KDNP támogatottsága stabil, a vizsgált négy hónapban nagyobb ingadozás nem volt tapasztalható. A felmérések mandátumszámait konkrét személyekre lefordítva, 2019-ben a Fidesz–KDNP listájáról az EP tagja lehet Trócsányi László jelenlegi igazságügyi miniszter, listavezető, Szájer József, Járóka Lívia, Gyürk András, Gál Kinga, akik 2004 óta tagjai az unió parlamentjének, Deutsch Tamás, aki 2009-ben csatlakozhatott a néppárti frakcióhoz és Hölvényi György, a KDNP politikusa, aki 2014-ben szerzett mandátumot.

Másfél millióan írták alá Orbán Viktor programját
Fotó: Teknős Miklós

A nyolcadik helyen álló Győri Enikő rövid ideig, 2009–2010 között már tagja volt az uniós intézménynek, 2010. szeptember 1-jétől a magyar EU-elnökség programjáért felelős külügyminisztériumi államtitkár volt, majd 2014-től Magyarország madridi nagykövetének nevezték ki. A szintén befutó helyen lévő Kósa Ádám, aki 2009 óta képviselő az EP-ben, fogyatékosságügyi érdekvédelmi vezetőként több elsőséget is magáénak tudhat.

Kósa Ádám siketként az első ügyvéd és az első európai parlamenti képviselő, aki jelnyelven kommunikál. Szintén esélyesek a mandátumra Bocskor Andrea kárpátaljai, illetve Deli Andor vajdasági magyar politikusok, ők mindketten 2014 óta képviselik a Fidesz–KDNP színeiben az unión kívüli határon túli magyar nemzetrészeket.

Szintén befutó mandátumra számíthat a listán tizenkettedik Hidvéghi Balázs, a Fidesz jelenlegi kommunikációs igazgatója. A felmérések szerint az EP-be jutásra esélyes még a kormánypárti lista tizenharmadik helyén jelölt Tóth Edina, az Európai Néppárt tanácsadója, valamint a tizennegyedik Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Az európai parlamenti választási kampány legnagyobb vesztese a Jobbik lehet, a folyamatosan gyengülő pártot februárban még három-négy mandátumra esélyesnek mérték a nagy közvélemény-kutató cégek.

A májusi felmérések a Medián által közölt hárommal szemben rendre csak két helyet jósolnak. Az első, biztos befutó helyen a Jobbik országgyűlési képviselője, a zsidó származású képviselők listázásával kapcsolatos megszólalásáról elhíresült Gyöngyössi Márton áll. Szintén esélyes Balczó Zoltán, aki 2014 óta EP-képviselő. A harmadik, egyre bizonytalanabb Jobbik-mandátumra Jakab Péter, a baloldali ellenzékkel gyakran együtt szereplő, provokatív akcióiról ismert országgyűlési képviselő pályázik.

Az MSZP-nek – amely a 2004-es első európai parlamenti választáson megszerzett kilenc helyét is vereségként élte meg – a törpepárt Párbeszéddel közös listája a májusi felmérések szerint maximum két EP-helyre esélyes. A szocialisták listája élén álló pártelnök, Tóth Bertalan korábbi állítása szerint lemond mandátumáról, ezért helyére a második képviselő, a párt kampányfőnöke, Ujhelyi István utazhat ki újra Brüsszelbe. Az MSZP-s csiki-csuki miatt szintén befutónak számít a 2014 óta EP-képviselő, Szanyi Tibor.

A közvélemény-kutatások szerint esélytelen az újrázásra az MSZP–Párbeszéd-lista negyedik jelöltje, Jávor Benedek, a magyar kormány uniós szerveknél való feljelentésében legaktívabb képviselő, a Karácsony Gergely vezette Párbeszéd politikusa. A Demokratikus Koalíció a Jobbikkal és az MSZP-vel szemben ellentétes utat járt be az elmúlt négy hónapban.

A februári eggyel szemben most két mandátumra számíthat Gyurcsány Ferenc pártja. Az európai parlamenti képviselőségre esélyes a lista első számú jelöltje, Gyurcsány felesége, Dobrev Klára, illetve Molnár Csaba – immár másodszor – ülhet be az EP-padsorokba. A parlamenten kívüli Momentumnak rendre egy mandátumot mérnek a közvélemény-kutatók, ez Cseh Katalin listavezetőnek, a párt alapító tagjának, az európai liberálisok egyik kampányarcának hozhat képviselőséget.

A Jobbik és az MSZP mellett az LMP lehet az igazi nagy vesztese a holnapi voksolásnak. Az LMP egyedül a Nézőpont felméréseiben kapott egy mandátumot, mindenki más kiesőnek mérte a pártot, amelynek listája élén Vágó Gábor áll. Az idézett öt közvélemény-kutató intézet egyöntetűen bejutási küszöb alatt mérte a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, a Mi Hazánk Mozgalmat és a Munkáspártot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.