Petíció és közös sírás a matematikavizsga miatt

Csókás Adrienn
2019. 05. 09. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port kavartak a keddi matematika írásbeli vizsgák is: egy nap alatt már több mint 31 ezren írták alá azt a petíciót, amit érettségizők indítottak, mivel túl nehéznek találták a feladatokat. Az aláírók szerint a vizsga meghaladta a középszintet, ezért azt követelik, hogy az értékelésnél vigyék lejjebb a ponthatárokat. A tiltakozók szombaton az Oktatási Hivatal (OH) épülete elé is ki akarnak vonulni, hogy személyesen is kifejezzék a csalódottságukat.

– Elég gyász volt a matekérettségi második fele. Sirassuk meg közösen az eredményünket, búcsúzzunk el a továbbtanulási terveinktől, és legyünk inkább gázszerelők, mert az mostanában elég jól fizet – írták a szervezők az esemény Facebook-oldalán. Cikkünk megírásakor már öt és fél ezren jelezték részvételi szándékukat.

A matekérettségi egyébként sosem volt a diákok kedvence. Az OH honlapján 2006-ig visszakereshető a legfontosabb tíz vizsgatárgy eredménye, ezekből az adatsorokból jól látszik, hogy minden évben a matematikaérettségi sikerül a legrosszabbul, és a matekjegyek húzzák le leginkább az érettségi átlagot.

A tiltakozók a német diáktársaiktól vehették az akció ötletét, a napokban ugyanis Németországban több tartományban tiltakoztak, és volt ahol tüntettek is a matekérettségi miatt. A HVG a Faz.net híre alapján írta meg, hogy a német érettségizők olyan feladatokat kaptak a vizsgán, amiről tanév közben nem tanultak. Az érintettek azt követelték, hogy a pontozás és a feladatok nehézsége arányban legyenek egymással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.