Szijjártó Péter válaszolt az ENSZ eljárással fenyegető munkatársának

Levélben válaszolt a magyar kormányt bíráló ENSZ-biztosnak Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter levelében megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte, hogy a nemzetközi szervezet tisztségviselője egy terroristát menteget. Az Amnesty International magyarországi szervezetének vezetője eközben interjút adott egy osztrák lapnak, amiben azt is fölveti, hogy Brüsszelnek meg kéne vonnia az uniós támogatásokat hazánktól.

Magyar Nemzet
2019. 05. 02. 5:50
A nemzetközi szervezet tisztségviselői nem először álltak az illegális migránsok pártjára Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megdöbbentő és sokkoló, hogy Ön, az ENSZ magas rangú tisztségviselőjeként egy terroristát menteget. Megdöbbentő és sokkoló, hogy Ön egy olyan terrorista védőügyvédjeként jár el, aki támadást vezényelt a Magyarország határát védő magyar rendőrök ellen”, írta Szijjártó Péter Fionnuala Ní Aoláin­nak, az ENSZ egyik emberi jogi biztosának címzett tegnapi válaszlevelében. A Külgazdasági és ­Külügyminisztérium vezetője megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte azt is, hogy a biztos szerint az a normális módja a határátlépésnek, hogy valaki egy hangosbeszélőbe üvölt, rohamot indít, és kövekkel dobálja a határvédelmet ellátó rendőröket.

– Ön ezt komolyan gondolja? – tette fel a kérdést a biztosnak a miniszter, majd úgy folytatta: „Komolyan gondolja, hogy egy terrorista elítélése ­miatt eljárást indít egy, a saját ­határait és polgárainak biztonságát védő országgal szemben?” „Szégyen, hogy Ön arra költi a tagállamok, köztük Magyarország adófizető polgáraitól származó befizetéseket, hogy terroristákat bátorít szuverén országok határának megsértésére és rendőrök megtámadására”, zárta válaszlevelét Szijjártó Péter.

A magyar diplomácia vezetője kedden, Pozsonyban a visegrádi négyek és Törökország külügyminisztereinek találkozója után a Fionnuala Ní Aoláin által hazánkkal szemben kezdeményezett eljárás kapcsán azt is kijelentette: „Brüsszel mellett az ENSZ is ösztönzi a migrációt, és az ENSZ most már a terrorizmust is bátorítja, hiszen felcsapott terroristák védőügyvédjének is, amivel nagyon veszélyes politikát folytat.”

A nemzetközi szervezet tisztségviselői nem először álltak az illegális migránsok pártjára
Fotó: Kurucz Árpád

Mint ismert, Fionnuala Ní Aoláin, az ENSZ egyik emberi jogokkal foglalkozó biztosa a közelmúltban levelet küldött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, amelyben azt írta, a terrorcselekmény miatt – szerinte tévesen – elítélt Ahmed H. jogai sérültek Magyarországon. A nemzetközi szervezet munkatársa egyúttal a magyar törvényeket is kritizálta. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint mindez nem független attól, hogy biztos „a Soros-birodalom szoros szövetségese”. Bakondi György az M1 aktuális csatorna keddi műsorában felidézte: a szír férfit a 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt ítélték öt év börtönre. Egyúttal Magyarországról is kutasították, de jelenleg nem tudják hova utaztatni, mivel egy ország sem fogadja be.

Bakondi György és korábban Szijjártó Péter is utalt arra, hogy a Magyarországot támadó ENSZ-biztos a nemzetközi szervezet mellett Soros Györgynek is dolgozik. Ezzel nyilvánvalóan arra utaltak, hogy az ír Fionnuala Ní ­Aoláin a milliárdos Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának egyik vezetője, a nemzetközi nőjogi program igazgatótanácsának elnöke. De nem ő az egyetlen Soroshoz köthető személy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságánál. A 2015 óta főbiztoshelyettes Kate ­Gilmore például hosszú éveken át a tőzsdespekuláns által támogatott Amnesty International főtitkárhelyettese volt, így együtt dolgozott a főbiztosi posztról tavaly leköszönt, Magyarországot a migránsválság kezdete óta keményen bíráló Zeid Raad el-Husszeinnel.

Megjegyzendő, hogy az Amnesty International hazai tagszervezete mind­eközben azt szeretné elérni, hogy Brüsszel megvonhassa az uniós támogatásokat azoktól az országoktól, amelyek „megsértik az uniós alapértékeket”. Erről Demeter Áron, a szervezet vezetője nyilatkozott az osztrák Der Standardnak. A lapinterjúban egyébként Demeter az ENSZ-biztoshoz hasonlóan bírálta a magyar menekültpolitikát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.