Szuperfegyver kifejlesztésén dolgozik a Magyar Honvédség

Hamarosan különleges fejlesztéssel rukkolhat elő a honvédség modernizációs intézete. A szervezet munkatársai egy speciális mesterlövészfegyver kifejlesztésén dolgoznak, amely kapcsolódhat a digitális katona programhoz.

2019. 05. 30. 6:30
null
A hadseregnek már korábban is készültek ilyen és ehhez hasonló speciális fegyverek Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Speciális magyar mesterlövészpuska kifejlesztésén dolgoznak a Magyar Honvédségnél – tudta meg lapunk katonai forrásból. Információink szerint a magyar „szuperfegyver” a hadsereg új szervezetének, a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének (MH MI) egyik nagy dobása lesz, ha elkészülhet majd az első prototípus.

Az MH MI-t azért hozták létre, hogy fejlesszék a haderő innovációs képességét és egy szervezetben láthassák el a haditechnikai kutatás-fejlesztéssel, illetve a védelmi ipari fejlesztéssel összefüggő feladatokat. A hadfelszerelések fejlesztésébe így bekapcsolódnak a katonai titkosszolgálat (Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat) szakemberei és a Magyar Honvédség Logisztikai Központjának innovációval foglalkozó részlege is.

A hadseregnek már korábban is készültek ilyen és ehhez hasonló speciális fegyverek
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az új mesterlövészpuskáról és az egyéb haditechnikai újításokról egyelőre nem sok minden tudható meg, mivel ezek az adatok nemzetbiztonsági okokból is védett információk, a fejlesztés részletei pedig üzleti titoknak is számítanak.

Egyelőre a Honvédelmi Minisztérium sem válaszolt az erre vonatkozó kérdéseinkre, de azt nem cáfolták, hogy új mesterlövészpuska kifejlesztésén dolgoznak az MH MI-nél. Katonai szakértők szerint a speciá­lis fegyver legfőbb újítása várhatóan a Digitális katona programhoz köthető, vagyis a fejlődési irányokat tekintve a komputeres vezérlés lehet majd a „szuperfegyver” különlegessége.

Az innovációs szakemberek tehát vélhetően egy ballisztikai számítógéppel kombinált tűzvezető rendszeren dolgozhatnak, és a fegyver a kor elvárá­sainak megfelelően rendelkezhet éjjellátóval és infratávcsővel is.

A legmodernebb fegyvereknek ma már a szakemberek szerint van olyan különleges állványrendszerük is, amely megkönnyíti a biztos találatot.

A magyar mesterlövészpuska azonban várhatóan inkább egy vállra illeszthető típus lesz. A speciális fegyver amellett, hogy bizonyos területeken és feladatokra használhatják a magyar lövészek, illetve a hazai különleges műveleti csoportok is, elsősorban üzleti szempontból lehet fontos. Egyrészt elősegítheti a magyar hadiipar fejlődését, másrészt komoly igény lehet rá a piacon.

Ha az új puska a legmodernebb változatokra hasonlít, legalább tízezer dollárért lehet majd értékesíteni. Azért is lehet különleges fegyverre számítani, mert a Magyar Honvédségnek már készültek hazai gyártású mesterlövészpuskák.

A Gepárdból például egész fegyvercsalád létezik, van belőle egylövetű, ismétlő, öntöltő, öntöltő romboló, valamint öntöltő nehézromboló (Hiúz) mesterlövészfegyver is. A fejlesztés a Haditechnikai Intézet terve alapján 1988-ban kezdődött.

Ezeken kívül van egy nem hivatalos tagja is a fegyvercsaládnak, a szintén Szép József által tervezett Szép mesterlövészpuska, amely képes a magyar tervezésű és hazai gyártású AP keményfémmagvas lövedékű tölténnyel is megbízhatóan tüzelni.

A Magyar Honvédségnek orosz és amerikai mesterlövészfegyverei is vannak, amelyekkel el tudja látni jelenlegi missziós, különleges feladatait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.