Botrány a nemzetközi pontyfogó kupán

Az egyik legrangosabb magyarországi nemzetközi horgászversenyről kizárták az egyik kategóriában győztes csapatot csalás gyanúja ­miatt. A szervezők és a csapat kölcsönösen büntetőfeljelentést tettek egymás ellen. A csalás mellett a gyanú állatkínzásról, csonkításról is szól.

2019. 06. 19. 8:24
null
Parton a zsákmány, ám a verseny győztesei mégsem örülhetnek felhőtlenül (képünk illusztráció) Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalás, valamint állatkínzás, pontosabban csonkítás alapos gyanújával kizártak egy csapatot az áprilisban megrendezett nemzetközi balatoni pontyfogó kupáról (IBCC). A május 10-én, az esemény Facebook-oldalán közzétett közleményben diplomatikusan annyit írtak a szervezők, hogy az öt legnagyobb hal kategóriában új helyezési sorrend alakult ki.

A döntés a kategória győztes csapatát érintette, akiket egy szakértői vizsgálat folyományaként kizártak a versenyből, a húszezer ­eurós pénzdíj kifizetését pedig leállították.

A szervezők nem nevezték meg a csapatot, ám a döntésről szóló nyilvános Face­book-bejegyzés alatt egy bárki által látható hozzászólás formájában közleményt adott ki a versenyen induló Gold Black Carp Team, amelyben leszögezték: a kizárásról szóló döntést nem fogadják el, az ügyet jogi útra terelik. Lapunk úgy tudja, hogy mindkét fél, a szervezők és a csapat is büntetőfeljelentést tett a másik ellen.

Parton a zsákmány, ám a verseny győztesei mégsem örülhetnek felhőtlenül (képünk illusztráció) Fotó: Éberling András

Az IBCC az évek során az egyik legpatinásabb bojlis – elsősorban főzött golyóval történő – pontyfogó verseny lett Európában. A horgászok csapatokban indulhatnak az egyhetes megméretésen, a sorsolást követően pedig az adott balatoni partszakaszon vethetik be szerelékeiket. A versenyzők nagytestű pontyokra horgásznak és gumicsónakkal akár a parttól több száz méterre is bevihetik a halfogáshoz használt szereléket.

A kifogott pontyokat le kell mérni és le kell fényképezni, majd a dokumentációt be kell küldeni a szervezőknek, a halat pedig vissza kell engedni az élőhelyére. A fogások körülményeit, a verseny tisztaságát a csapatok mellé kirendelt marsallok ellenőrzik.

Ezen a versenyen a legtöbb fogott hal mellett az egy csapat által kiemelt öt legnagyobb hal kategóriában is lehetett nyerni. A magas nevezési díjak ­miatt komoly pénz, akár több tízezer euró is ütheti a nyertesek markát.

Az idei IBCC-n történteket a horgászközösség jórészt a Facebookról tudta meg, ám itt rengeteg álhír is terjedt. Az esetet eddig olyannyira homály fedte, hogy a botránnyal a cseh horgász­blogok többet foglalkoztak, mint a magyar sajtó, amely gyakorlatilag azóta sem adott hírt az áprilisban történtekről.

A szervezők gyanúja szerint a Gold Black Carp Team, amelyet a feltételezett csalás miatt kizártak, a versenyen az egyik halat többször fotózta be, azaz több fogásként számolta el. Ugyanazon kifogott ponty esetében többféle súlyt tüntettek fel a fényképeken látható információs táblán – amelyen a fogás helyét, idejét és súlyát, a csapat nevét, valamint a horgászhely számát szokták feltüntetni.

A szervezők gyanúja szerint a csapat tagjai a kifogott halnak sérülést okoztak, megcsonkították. Ha ez megtörtént, akkor arra azért lehetett szükség, hogy ne tűnjön fel: egy korábban már kifogott pontyról volt szó.

Csörgő Tamás, a verseny főszervezője a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: egy másik csapat tagjától kaptak egy ­e-mailt a verseny vége után egy-két nappal, ezért vizsgálatot indítottak, a nyeremények kifizetését pedig átmenetileg felfüggesztették.

A főszervező megerősítette lapunk azon értesülését, hogy a vizsgálat során szakértő véleményét kérték, és az elkészült dokumentumban a szakember mintegy másfél tucatnyi olyan egyedi ismertetőjegyet talált a Gold Black Carp Team által fogott egyik kapitális pontyon, amely alapján egy másik fényképen is be tudta azonosítani ugyanazt a halat – holott az más adatokkal volt feltüntetve, azaz egy másik fogásnak számított.

Az ilyen csalásnál is súlyosabb vád a csonkítás. – A rendelkezésünkre álló adatok és szakértői vélemény alapján társaságunk mint a halgazdálkodási jog gyakorlója hatósági eljárást kezdeményez a horgászrend megsértése és csonkítás, állatkínzás miatt az említett horgászokkal szemben.

Ezzel kapcsolatosan az ügy végleges lezárásáig, annak érdekében adatot nem szolgáltathatunk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Facebookon keresztül megpróbáltunk kapcsolatba lépni a versenyből kizárt csapat tagjaival, ám lapzártánkig nem tudtuk elérni őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.