Missziós munkára hívott fel Erdő Péter bíboros

Az eucharisztikus kongresszusok célja az is, hogy megmutassuk hitünket az egész világnak és „nem erőszakosan, de meghívjunk másokat is arra a boldogságra”, amelyet csak Krisztusban lehet megtalálni.

Magyar Nemzet
2019. 06. 11. 8:24
null
A főpap Máriaremetén osztott áldást a katolikus híveknek Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A misszió jegyében telik a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra felkészítő év az Esztergom–budapesti Főegyházmegyében – mondta Erdő Péter az egyházmegye családi napján, a máriaremetei kegytemplom parkjában pünkösdhétfőn.

A bíboros, érsek előadásában elsősorban arról beszélt, hogy az eucharisztikus kongresszusok célja az is, hogy megmutassuk hitünket az egész világnak és „nem erőszakosan, de meghívjunk másokat is arra a boldogságra”, amelyet csak Krisztusban lehet megtalálni.

Úgy fogalmazott: „A misszió mindig tanúságtétellel indul, amely megkívánja a körülöttünk lévő világ megismerését, a kapcsolatok kialakítását, a személyes tanúságtételt életünkkel, segítő szeretetünkkel. De mindezek után előbb-utóbb fel kell tárnunk, hogy honnan merítjük az erőt, miben hiszünk és kinek a tanítványai vagyunk. Tehát nem puszta jelenlét a misszió” – mondta.

A főpap Máriaremetén osztott áldást a katolikus híveknek
Fotó: Mirkó István

Az Esztergom–budapesti Főegyházmegye érseke kitért arra is, hogy misszió­ra nem csak távoli földrészeken van szükség, és ezt a feladatot nem csak különleges szakemberek végezhetik. A missziós küldetést az egész egyház kapta feladatául. Erdő Péter felidézte: amikor a Krisztus utáni IV. század folyamán a püspöki templomoktól távol kezdtek templomokat építeni, közösségeket szervezni, a fő cél ugyancsak éppen a misszió volt, az emberek meghívása a hitre és a keresztségre.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő év a plébániáról mint ­missziós közösségről szól. Hozzátette: ez a missziósmunka, az érdeklődők meghívása a plébániai közösségekbe „megújulásunk ösztönzője is lehet”. Hiszen „olyan közösségnek és ünneplésnek kell lennie a templomainkban”, amely „a bátortalanul érdeklődő embert is megszólítja, számára is vonzó” – fogalmazott Erdő Péter.

A bíboros a nap végén tartott szentmisén arról beszélt: az egyház ma is minden nyelven szól a Szentlélek segítségével. Szól a XXI. század emberének megváltozott közlési módjain is, és megtalálja az utat a távol állók szívéhez is. A keresztényeknek pedig megadja, hogy „megtaláljuk a tanúságtétel módját minden időben” – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.