Nikola Gruevszkit nem adják ki Észak-Macedóniának

Menekültet nem lehet kiadni annak az államnak, ahonnan elmenekült — így döntött a bíróság Nikola Gruevszki ügyében, aki tavaly kapott menekültstátust hazánkban. Az egykori macedón kormányfő kiadatását hazája a politikus ellen folyamatban lévő büntetőeljárásokra hivatkozva kérte Magyarországtól.

Magyar Nemzet
2019. 06. 28. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön megállapította, hogy Nikola Gruevszki, Macedónia volt miniszterelnöke esetében a kiadatás feltételei nem állnak fenn.

A macedón hatóságok azért fordultak hazánkhoz kiadatási kérelemmel, mert a Gruevszki ellen jogellenes befolyásolás bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott kétévi szabadságvesztést végre akarják hajtani, s a további, jelenleg folyamatban lévő büntetőeljárásokat folytatni kívánják. A törvényszék csak a kiadatás feltételeit, nem pedig azokat az ügyeket vizsgálja, amelyek miatt a hatóságok a terhelt kiadatását kérik.

A végzés szerint a külföldi ítéletben foglalt és a folyamatban lévő büntetőeljárásokban leírt cselekmények a magyar törvények szerint is bűncselekménynek minősülnek, és nem évültek el. Azonban a bíróság azt is megállapította, hogy Gruevszki kiadatása nem rendelhető el, mert a törvényben meghatározott, a kiadatást kizáró ok áll fenn, ugyanis a volt politikust a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 2018. november 20-án menekültként ismerte el, ezért a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény rendelkezései alapján nem lehet kiadni annak az államnak, ahonnan elmenekült. A végzés jogerős.

A menedékjog iránti kérelmet tavaly a volt miniszterelnök azzal indokolta, hogy a jelenlegi macedón kormány – visszaélve az ügyészi és bírósági rendszerrel – antidemokratikus lépésekkel, mindennemű jogi bizonyíték nélkül akarja elvenni a szabadságát. Gruevszki szerint koholt vádak alapján indultak ellene eljárások, amelyek folyamán a bírók súlyos szabálytalanságokat követtek el és jogszerűtlen döntéseket hoztak.

A volt politikus előadta: a 2017-es választást követően az addig ellenzéki SDSM alakíthatott kormányt, amely komoly nyomást gyakorolt a bíróságra, hogy a különleges ügyészségtől mindent fogadjon el, tekintet nélkül az iratok jogszerűségére vagy jogszerűtlenségére. A büntetőbíróság élére jogszerűtlenül kineveztek egy új elnököt, aki az említett speciális ügyészségtől érkező ügyekben eljáró bírókat az SDSM-hez lojális ítészekre cserélte le.

Csak Gruevszki ellen öt eljárás indult, amelyek az exkormányfő szerint egytől egyig bizonyítékok nélküli koholmányok voltak. A fellebbviteli bíróság 2017 augusztusában bizonyítékként fogadta el az illegálisan készített hangfelvételeket, amellyel megsértették a macedón büntető törvénykönyv egyik passzusát. A menekültügyi hatóság megállapította: az igazságszolgáltatás pártatlansága megkérdőjeleződött a volt kormányfővel szemben, valamint hogy a jogszerűtlenségek olyan mértékben súlyosak, hogy azok elérik az üldöztetés szintjét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.