Súlyos betegség első tünete is lehet a főként nőket érintő inkontinencia

Több mint félmillió magyar küzd inkontinenciával, azaz vizelettartási problémával, ám az érintettek túlnyomó többsége ellátatlan. A Magyar Kontinenciatársaság azonban arra figyelmeztet, hogy a tünetet az esetek felében súlyosabb betegségek okozzák, így mielőbb orvoshoz kell vele fordulni.

Szilágyi Anna
2019. 06. 21. 14:12
Nem mindenki mer beszélni a problémákról Fotó: Éberling András
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte négyszázmillióan, hazánkban pedig több mint hatszázezren küzdenek vizelettartási problémával, más néven inkontinenciával, rá­adásul az esetek közel felében valamilyen komoly betegség áll ennek hátterében, mint például daganatos megbetegedések, stroke vagy demencia – derült ki a Magyar Kontinenciatársaság friss felméréséből.

Az inkontinencia-világhetet minden év júniusának utolsó hetében tartják, kezdeményezője a Nemzetközi Kontinenciatársaság, és idén harmadik alkalommal Magyarország is csatlakozott. Az inkontinencia akaratlan vizelet- vagy székletürítéssel járó, megfelelő kezelés nélkül általában tartós és folyamatosan romló állapot. Inkontinenciában nagyobb részt – nyolcvan százalékban – nők szenvednek, részben a várandósság okozta élettani jelenségekhez köthetően, részben pedig 45 éves kor felett alakulhatnak ki ilyen tünetek. Jellegzetes, hogy erről a népbetegségről – leginkább a stigmatizáció miatt – alig esik szó, noha nagyjából minden harmadik kismama hosszabb-rövidebb ideig biztosan találkozik ezzel a problémával.

Nem mindenki mer beszélni a problémákról
Fotó: Éberling András

A Magyar Kontinenciatársaság felmérése szerint az érintettek alig fele mer erről a problémáról orvosának vagy a szakápolójának beszélni, emiatt sok a megkésett diagnózis és az elszalasztott rehabilitációs lehetőség. Az érintettek túlnyomó többsége tehát ellátatlan.

– Átmeneti vizeletinkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak – közölte a társaság. Az orvosok szerint a dohányzás miatti krónikus köhögés is okozhat inkontinen­ciát: a hólyagzáróizomra nehezedő nyomás, illetve a szervezetbe kerülő irritáló anyagok miatt. A tünet hátterében állhat továbbá a túlsúly, nők esetén a krónikus hólyaggyulladás, férfiaknál pedig a prosztatamegnagyobbodás.

Az inkontinencia hét kapcsán a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a legkisebb vizeletszivárgásnál is kérjenek orvosi segítséget, hiszen ez a tünet lehet komoly háttérbetegségek első jele, amelyek viszont korai diagnózissal nagy eséllyel gyógyíthatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.