időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Darák Péter: Szakszerűen működik a Kúria

Bácskai Balázs
2019.07.03. 11:48
Darák Péter: Szakszerűen működik a Kúria

Elégedett a Kúria elmúlt fél évi működésével Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke, aki tegnap munkatársaival közösen tartott sajtótájékoztatón ismertette az ez idő alatt folytatott tevékenységüket. A testület fontos döntéseket hozott egyebek mellett az óriás­plakát-rongálások ügyében, de a devizahiteleseket érintő kérdéseket és a helyszíni bírságok jogorvoslatának kérdését is napirendre vették.

– A Kúria biztosítja a folyamatos, szakszerű működést – emelte ki Darák Péter, a testület elnöke tegnap délelőtt, a legfelsőbb bírói fórum félévértékelő rendezvényén azzal kapcsolatban, hogy a közigazgatási felső bíróság létrehozása lekerült a napirendről. A grémium vezetője – az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács viszonyának ellenpontjaként – jó példaként említette a Kúria és az Alkotmánybíróság közti párbeszédet és az egymás munkájára figyelő építkezést, és felhívta a figyelmet, hogy a két testület között nincs olyan típusú meccselés, amilyet a sajtó egy része feltételez.

Kónya István, a Kúria alelnöke kiemelte, hogy a választási kampányok során történt óriásplakát-rongálások ügyében elvi döntést kellett hoznia a testületnek abban a kérdésben, hogy a véleménynyilvánítás szabadságára való hivatkozás akadálya-e a büntetőjogi felelősségre vonásnak. A legfelsőbb bírói fórum megállapította, hogy az óriásplakát vagyontárgy, a rongálással anyagi kár keletkezik, ezért bűncselekménynek minősül.

A legfelsőbb bírói fórum elnöke szerint példaértékű a taláros testülettel folytatott párbeszéd
Fotó: MTI/Róka László

Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője a devizahiteles perekkel kapcsolatban elmondta: jelenleg is ötezer ilyen eljárás van folyamatban. A magyar bíróságok azt vizsgálják, hogy az ügyfelek megfelelő tájékoztatást kaptak-e az árfolyamkockázatról. Ha bebizonyosodik, hogy nem, akkor a bíróság kimondja a szerződés érvénytelenségét, amelyet a Kúria ajánlásai alapján állapíthat meg. Ezután a devizahiteles szerződést vagy forintkölcsönként, vagy az átváltási árfolyam maximálásával kell érvényessé nyilvánítani, a lényeg azonban, hogy az adós nem járhat rosszabbul.

Kalas Tibor, a közigazgatási kollégium vezetője egyebek mellett arról tájékoztatott, hogy ősszel vizsgálni fogják a helyszíni bírságok elleni jogorvoslat ügyét.

Tálné Molnár Erika, a Kúria közigazgatási és munkaügyi kollégiumának vezetőhelyettese egy olyan ügyet ismertetett, amelyben egy speciális szakismeretű munkavállalót a munkáltató a cégtől való távozást köve­tően két évre Európa egész területén eltiltotta a hivatása gyakorlásától versenytilalmi okokból.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.