Indult egy új műsor a Karc FM-en, Alaphang címen

Bálint Botond szociológus és Békés Márton történész a Karc FM új műsorában műsorában arról beszéltek, hogy az ellenzékiek közül többen valójában csak „a kozmopolita elit magyarországi érdekkijárói.”

Forrás: KARC FM2019. 07. 15. 14:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlen, hogy a magyar ellenzéki képviselők olyan politikát folytatnak az Európai Unióban, amely a nemzeti érdeket figyelmen kívül hagyva valójában belpolitikai érdekek miatt támadja a magyar kormánypárti képviselőket. Bálint Botond szociológus és Békés Márton történész a Karc FM Alaphang című új műsorában arról beszéltek, hogy az ellenzékiek közül többen valójában csak „a kozmopolita elit magyarországi érdekkijárói.” Bálint Botond szerint érdemes megjegyezni, hogy a balliberális oldal Magyarországon úgy képviselte sokáig a jóléti államot, hogy valójában sosem adta meg szavazóinak. Békés Márton pedig arról beszélt, hogy felmenőik révén akár a Gyurcsány-párt, akár a Momentum politikusai mérhetetlen előnnyel indulnak a nemzetközi térben a konzervatívokhoz, nemzetben gondolkodókhoz képest.

A Momentumra igaz lehet, hogy naivan ül be Dacian Cioloș mögé a liberális frakcióban. De mit kezdjünk Dobrev Klárával?

Bálint Botond: Fontos elkülöníteni, hogy Dobrev Klára profi. Szó szerint genetikailag hozza magával a „hogyan kell forradalmárkodni” életérzést. Ugyanakkor felmentést kell adni a Momentum és a DK szavazóknak: egy átlagember számára, aki nem foglalkozik mélyebben politikával, elképzelhetetlen az, hogy a Momentum vezetői és a Momentum körüli hálózat arcai sokkal ostobábbak a szavazóknál. Ez ritka. Bármilyen nyugdíjas DK szavazót leültetünk, és húsz percet beszélgetünk vele, vagy a Momentum szavazó fiataloknak elmagyarázzuk az összefüggéseket – csak olyan szinte, hogy pénz beszél kutya ugat – akkor nem fog nyilván Fidesz szavazóvá válni, de rá fog jönni, hogy az általa megtámogatott politikai párt emberei nála sokkal kevesebbet látnak a világból.

Békés Márton: Amilyen átrendeződés az ellenzéki oldalon zajlik, az természetes és nem feltétlenül rossz folyamat. A szavazók ideológiákat, életérzéseket, történeteket keresnek. A mostani európai választás idején két ellenzéki pártnak volt története. Nem véletlen, hogy ez a két párt az, amelyik a régi, csökkenő tortából nagyobbat tudott harapni: az egyik a Gyurcsány csoport volt az Európai Egyesült Államokkal, a másik pedig a Momentum, egy ehhez nagyon hasonló történettel. Az még ironikusabb helyzet, hogy ez a két párt azzal tudott kampányolni, hogy teljes egészében tagadja a Fideszt. Ez olyan mint amikor a sátánisták megfordítják a keresztet és visszafelé olvassák a Bibliát.

Miért tud még Dobrev Klára történet lenni?

Bálint Botond: A magát anti-Fideszesnek tartó tábor ismét egy iszonyatos csalódáson van túl, ráadásul ez az érzése 2006 óta fennáll. Függetlenül attól, hogy mi a narratívája Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédének illetve az utána történteknek, azt mindenki tudja, hogy ők személyükben és ideológiájukban megbuktak. A szavazókra ez úgy fordítódik le, hogy a szocialista párt nem kínálja ugyanazt az életérzést. A liberálisok sosem kínálták. Az SZDSZ 5 százaléka nagyjából annak köszönhető, hogy a magyar átlagember számára az sose volt megszólító narratíva, hogy legyen 12 hónapon át tartó országos Pride.

Ezeknek az embereknek most mégsem mesél senki. Ezért tudott sikeres lenni Dobrev Klára, mint mesélő, mert ebbe bele lehetett látni ezt a korlátlan jóléti államot, amibe ez a szavazó réteg szeretne újra belekerülni. Ez azonban csak álom, mert azért a szocialisták ezt valójában sose adták meg. Úgy tudták hosszú időn keresztül képviselni, hogy sose adták meg. Teljesítmény azért ez is. A nagy becsapásokat jegyezzük meg.

A Momentum szavazó bázisa ezzel szemben három csoportból tevődik össze. Egyrészt azokból a felnőttekből, akik a „jöjjenek a fiatalok” elvet követik. Ezek nem Momentum szavazók, hanem álom-szavazók. Arra szavaznak, amit belelátnak a Momentumba. A másik csoport valóban az SZDSZ egykori szavazói és azok leszármazottjai, főleg Budapesten. A harmadik csoport pedig azokat a fiatalokat takarja, akiknek a minket körülvevő modernitás nagyon rossz közérzetet ad. Az gondolják, erős képzettársítással, hogy Orbán Viktor létezése miatt érzik ők magukat rosszul. Ez nem leegyszerűsítés, ők vannak ezzel így, hogy ezt diktatúraként élik meg. Az, hogy oda utazik, ahova akar, azt csinál, amit akar, soha senki nem szól hozzá, az nem zavarja a diktatúra érzésben. Közben külföldre azért gyávák elmenni, mert nincs meg bennük a kurázsi, de állítólag 10 éve össze van csomagolva a bőröndjük. Ezekre hosszabb távon a Momentum nem építhet, mert lehet ugyan, hogy stabilizálódik ez a néhány százezer fős tábor, de amikor nőni kellene, akkor ki fog derülni, hogy mondanivaló nincs.

El lehet adni családi fejlődéstörténetként az ismételt hatalomátmentést?

Békés Márton: Példa erre Donáth Anna Momentumos politikus és családja. Anna édesapja Donáth László volt MSZP-s politikus. Nevezhetnénk ezt politikus dinasztiának. Anna, aki természetesen megjárta Nyugat-Európát, és ő is „főzött már kávét az Európai Parlamentben,” komoly nyugati tapasztalattal rendelkezik. Ez az ő szájukon, szóhasználatukban varázserővel bír. Ha már mese: el van mesélve, hogy neki már az apukája, sőt nagypapája is politikus volt. Ez is igazolja, hogy ezek a körök az életben, társadalomban, emberek közötti kapcsolatrendszerben mérhetetlen előnnyel indulnak. Nyelveket beszélnek, poliglottok, világlátottak, szekuláris felfogásúak, urbánusok és már felmenőik is politikusok voltak. Ez azt jelenti, hogy az egyszeri Fidesz szavazó számra a világ nyelvi, anyagi lehetőségei sehol nincsenek ahhoz képest, amit az ellenzék, például a Momentum prominensei születésüktől fogva birtokolnak.

A mese tehát valójában továbbra is az elit meséje. Hiába van kormányon a Fidesz. Továbbra is a kormánypárt, és a mögötte lévő, egyébként elég széles társadalmi koalíció az, amely a népet képviseli, és vele szemben állnak azok az ellenzéki csoportok, amelyek az elithez tartoznak.

A teljes beszélgetést IDE kattintva olvashatják és hallgathatják meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.