Kisajátítások kezdődtek a Hős utcai gettóban

Megkezdődött a drogos bűncselekményekről, az illegális beköltözésekről és a szeméthegyekről elhíresült Hős utcai gettó lakásainak kisajátítása, ami ellen a Kontúr Közhasznú Egyesület jogi lépéseket tervez, mondván: szerintük alacsony kisajátítási összeget állapított meg a kormányhivatal. A X. kerületi önkormányzat állami segítséggel, a lakókkal való egyeztetés után, a jogszabályoknak megfelelően számolja fel a súlyos közbiztonsági és közegészségügyi problémát jelentő tömböt.

2019. 07. 27. 6:55
null
Az épülettömbben jelenleg hetvenkilenc magántulajdonú lakás van Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Hős utcai hatósági kisajátítási eljárást hosszas egyeztetés, egyezkedés előzte meg a tulajdonossal – mondta el a Magyar Nemzetnek Pap Sándor. Kőbánya (Fidesz–KDNP) alpolgármestere felhívta a figyelmet, hogy az eljárás előtt mind a X. kerületi önkormányzat, mind a kormányhivatal értékbecslője felmérte az ingatlant, az eredmények pedig egybecsengtek. – A tömbben az önkormányzatiakon kívül eredetileg 150 lakás volt magántulajdonban, eddig közel a felét sikerült megvásárolni. Hetvenkilenc magántulajdonú lakás van a szanálásra ítélt, lerobbant állapotú tömbben, négy esetében már folyik kisajátítási eljárás, illetve 35 esetében kérelmezte azt az önkormányzat – ismertette az alpolgármester. Szavai szerint a tömb felszámolásához nyújtott állami támogatással pontosan el kell számolni, az ingatlanokért csak az értékbecslés alapján fizethet az önkormányzat, ezt teszi lehetővé a jogszabály. Az alpolgármester hangsúlyozta: a kisajátítás ellen fellépő Kontúr Közhasznú Egyesület képviselőivel számos esetben egyeztetett a kerületi önkormányzat, azonban a szervezet képviselői minden esetben otthagyták a tárgyalásokat.

Az épülettömbben jelenleg hetvenkilenc magántulajdonú lakás van
Fotó: Mirkó István

Az elmúlt napokban született határozat arról, hogy 5,5 millió forint kártalanítás megfizetésével az önkormányzat kisajátíthatja a súlyos szociális, kriminális és közegészségügyi problémát jelentő Hős utcai tömb egyik magánkézben lévő lakását. A Hős utcai lakók nevében fellépő egyesület szerint a kisajátítás és az értékbecslés sem jogszerű, és a kormányhivatal figyelmen kívül hagyta az állampolgárok ­érdekeit. Úgy vélik, már a kisajátítási eljárás elindítása sem megalapozott jogilag, rá­adásul a kormányhivatal által meghatározott összegből sehol sem lehet olyan környéken ingatlanhoz jutni, ahol van álláslehetőség. Az egyesület közleménye szerint a kormányhivatal 2017-es árak segítségével határozta meg, hogy mennyit ér egy Hős utcai lakás 2019-ben.

Ezzel együtt vitatják a kormányhivatal megállapításainak – társadalmi körülmények elmaradottsága, alacsony foglalkoztatottság, munkanélküliség, épület műszaki állapota, botrányok, bűncselekmények – jogszerűségét. Az érdekvédők szerint ilyen árbefolyásoló tényezőkről nincs szó a kisajátítási törvényben. A Kontúr az épületek műszaki állapotával és a bűncselekmények számával kapcsolatban minden felelősséget az államra és az önkormányzatra hárít, mondván, „a kőbányai önkormányzat mint a társasház többségi tulajdonosa és mint a házat kezelő vagyonkezelő tulajdonosa is mindent megtesz azért, hogy az épület egyre rosszabb műszaki állapotban legyen; az állam pedig régóta semmit sem tesz azért, hogy a droghelyzet ne romoljon a területen”. A közleményben az egyesület azt is bejelentette, hogy a lakó jogi képviselőjével bírósághoz fordul, egyben követelik, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala vonja vissza határozatát.

Mint arról beszámoltunk, a kőbányai Hős utca 15/A és B alatt található gettósodott, közegészségügyi és közbiztonsági kockázatot jelentő ingatlanokat állami támogatással elbontják, helyükre sportpálya épül. A lakások egy része önkormányzati tulajdonú, az itteni bérlők akkor kapnak cserelakást, ha nincs tartozásuk, illetve ha határozatlan idejű szerződésük van. A szocialista vezetésű önkormányzat idején magántulajdonba adott lakásokat Kőbánya önkormányzata most felvásárolja, s csak azokkal a tulajdonosokkal szemben kér kisajátítási eljárást, akik a többszöri megkeresés, hosszas egyeztetés után sem adják el az ingatlanjukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.