NOE: Léptékváltást jelentenek az új intézkedések

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke szerint Magyarországon ma már kevésbé jelent szegénységi kockázatot sok gyermeket vállalni. A lapunknak nyilatkozó szakértő elmondta: a családvédelmi akcióterv jól illeszkedik az eddigi családtámogatási politikához, és a most bevezetett négy pontja hatékonyan segítheti a legkülönbözőbb élethelyzetben lévő családokat.

Csekő Imre
2019. 07. 01. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Óriási segítség, ha olyan új autóhoz jut a család, ahol egyrészt elfér minden gyermek, gyereküléssel együtt, másrészt a heti bevásárlásnak is jut hely a csomagtartóban – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke. Szerinte azok körében, akik még gyermekvállalás előtt állnak, a babaváró támogatás és a kiterjesztett csok lesz a legnépszerűbb intézkedés.

– Épp az adja a családvédelmi akcióterv erejét, hogy reagál a családi élethelyzetekre, s mindegyik esetében nyújt támogatást – állítja a NOE elnöke. Kardosné Gyurkó Katalin szerint egyre kevésbé anyagi jellegű kérdés hazánkban a gyermekvállalás. – Ma Magyarországon – annak, aki dolgozik, és rendelkezik a megfelelő biztosítási jogviszonyokkal – már nem szegénységi kockázat a harmadik, negyedik gyermek, azaz a nagycsalád, sokkal inkább lehetőség a nagyobb, újabb otthon megteremtésére. Ugyanakkor a társadalom szegényebb rétegeiben még nagyon fontos az anyagi szempont, bízunk benne, hogy egyre kevesebbek számára marad ez így a jövőben – fogalmazott lapunknak a szakértő.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy sokkal hamarabb érvényesül a nagycsaládosok gazdaságra gyakorolt pozitív hatása, mint azt gondolnánk. 2017-ben a csokot igénylők 35 százalékát a három és több gyermekesek tették ki, és a felvett összeg 70 százalékát ők igényelték. – Jelentős gazdasági szerepet is betöltenek a több gyermeket vállaló családok – ismertette Kardosné Gyurkó Katalin, hozzátéve, hogy ez az összeg csak 2017-ben 130 milliárd forintot jelentett.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a kabinet bevonja a családokat az őket érintő folyamatokba.

– A kormány stratégiai partnerei vagyunk, így szakértőinket több szakmai grémiumba is meghívják, emellett pedig a családpolitikával összefüggő intézkedések kapcsán is meghallgatnak minket előzetesen. Magunk is kezdeményezünk, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye például az egyik ilyen régi álmunk megvalósulását jelenti. De a babaváró támogatás például egy olyan eleme az akciótervnek, amely messze meghaladta az elképzeléseinket – mondta Kardosné Gyurkó Katalin.

A családvédelmi akcióterv nem csupán illeszkedik az eddigi családtámogatási intézkedésekhez, de jelentős léptékváltást is jelent, ami által Magyarország élen jár Európában a családbarát országgá alakulás terén, véli a NOE elnöke. – Tagjainktól folyamatosak a visszajelzések, mind a pozitív, mind pedig a negatív tapasztalatokról, így látjuk, hogy nagyon élénk és folyamatos az érdeklődés a családtámogatási rendszer elemei iránt – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.