Bulvármódszerekkel támadják Orbán Győzőt

A szakmai körültekintést ismét mellőzve akarta mindenáron a top száz leggazdagabb embere között láttatni a 24.hu portál Orbán Viktor édesapját – írja a Világgazdaság.

Forrás: VILÁGGAZDASÁG2019. 10. 30. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világgazdaság cikke szerint a szakmai körültekintést ismét mellőzve akarta mindenáron a top száz leggazdagabb embere között láttatni a 24.hu portál Orbán Viktor édesapját. A portál a Forbes céges toplistáján szereplő Dolomit Kft. láttán, oly mértékben fellelkesült, hogy a céget egyből a társaság csak valamivel több, mint 50 százalékos tulajdonosával azonosítja. Orbán Győző mellett azonban a vállalatot a dolgozói is birtokolják, vagyis ha már így közelítenek a témához, az a képtelen helyzet áll elő, hogy a 24.hu portál szerint a dolomitbányászok is részesei kellene hogy legyenek a leggazdagabb magyarokat felsoroló listának.

Az eszközértékből a hiteleket levonó és így egy egyébként az üzleti életben irreleváns értéket kapó listát összeállító Forbes magazin a magyar érdekeltségű vállalatokat állította ilyenformán sorba. Magyarországon az eszközérték kevésbé releváns, mivel nem mutatja meg a cégek tulajdonában lévő eszközök valós értékét, leginkább az amortizációs leírások miatt. A Forbes valószínűleg az anyavállalatának a számolási metódusát követte, ami az Egyesült Államokban működik is, hiszen ott nagyon szigorú szabályok kötik az eszközérték elszámolását. Magyarországra azonban ez nem igaz, így nem is szokták ezt a mutatót önmagában egyenlővé tenni a cégértékkel.

A Szakonyi Péter által szerkesztett 100 leggazdagabb magyar listáján ugyanakkor természetesen Orbán Győző még csak fel sem merül, hiszen oda még utolsónak is csak valamivel több, mint 9 milliárd forint körülire becsült összvagyonnal lehetett felkerülni. Ha csak ezt szem előtt tartották volna, egyszerűbb lett volna azt a könnyed szakmai következtetést levonni, hogy egy cég értéke nem egyenlő az egyik tulajdonosának összvagyonával.

A legértékesebb cég a Forbes listáján egyébként az online szexlapokkal kezdő Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler Group. A csoport közel 30 millió euróval növelte a forgalmát, becsült értéke 208 milliárd forint volt. A listán a második helyezett a székesfehérvári Videoton Holding Zrt. 171,5 milliárd forintos becsült értékkel, a harmadik helyet pedig az MPF Holding érdemelte ki 166,2 milliárdos becsült értékkel.

A Világgazdaság írásának megjelenését követően a Forbes úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a Privátbankár.hu nem pontosan jelölte meg a módszertant. Így a cikkben jogosan kifogásolt számolás helyett ebben az ágazatban más módszertant használtak. Tájékoztatásuk szerint a termelő cégek esetében mindig az EBITDA alapján számolnak, amihez az elmúlt év pénzügyi tranzakcióiból a Forbes saját adatbázisaiból tanácsadók bevonásával alakítottak ki iparági szorzót, és az így kapott összeget korrigálják a cégben lévő pénzeszközökkel és a hosszú lejáratú hitelekkel. Ebbe a kategóriába tartozik a Dolomit Kft. is. (Magyarországon amúgy az EBITDA, amely egy készpénztermelési mutató, sem szokott a cégértékelés alapja lenni – a szerk.) A Forbes tájékoztatása szerint vannak speciális esetek, így pénzügyi vagy ingatlanvagyon-kezelő, üzemeltető cégek, ahol ez a megközelítés nem működik, ezeknél valóban az eszközértékből indulnak ki, hacsak a kiegészítő melléklet nem tartalmazza például az ingatlanok piaci értékét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.