Kettős mércét alkalmaz az Európai Unió

A DK EP-képviselői négyoldalas levélben, egyebek mellett az összeférhetetlenség vádjával kampányoltak az EP jogi szakbizottságában Trócsányi biztosi kinevezése ellen.

Bákonyi Ádám
2019. 10. 02. 7:20
DOBREV Klára; RÓNAI Sándor
Budapest, 2019. április 18. Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, képviselőjelöltje érkezik "A DK leadja az ajánlásait a Nemzeti Választási Irodának" című sajtótájékoztatóra, a Nemzeti Választási Irodához 2019. április 18-án. Mellette Rónai Sándor, a DK szóvivője, EP-képviselőjelöltje. MTI/Máthé Zoltán Fotó: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önmagában is példátlan, hogy az Európai Parlament (EP) jogi szakbizottsága azért nem támogatta Trócsányi László biztosjelöltet, mert részt vesz a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda tevékenységében, ám az összeférhetetlenség hangoztatása kifejezetten arcpirító Brüsszel korábbi gyakorlata tükrében. Emlékezetes, az Európai Bizottság (EB) 2015-ben két alkalommal is négyszázezres, összesen tehát nyolcszázezer eurós, azaz mintegy negyedmilliárd forintos megbízást kötött az Altusszal, hogy egy konzorcium élén fejlesztési pénzek felhasználását vizsgálja – mindezt úgy, hogy a társaság akkor még Gyurcsány Ferencé volt.

A Fidesz hiába hívta fel a figyelmet az összeférhetetlenségre, mondván, az EB Gyurcsány cégén keresztül juttat pénzt a DK-nak, Corina Cretu regio­nális politikáért felelős biztos, illetve Walter Deffaa, az EB regionális főigazgatója nem győzte védeni a gyakorlatot.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nem csoda, hogy a brüsszeli hátszél tudatában Dobrev Klára (képünkön) az Indexnek ekkor úgy nyilatkozott: az Altus más uniós projektekben is részt vesz (albán regionális reform, macedón közigazgatás, grúz területi fejlesztés), és „butaság lenne Orbán Viktortól mindenkihez odaküldeni valakit”, hogy ezt szóvá tegye. Ismert: amikor tavaly januárban a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást indított az Altus ellen a ­Czeglédy ­Csaba vezette Human Operator ­Zrt.-nek nyújtott hitelek miatt, Dobrev a Facebookon váratlanul bevallotta, hogy az Altus a DK-nak is adott kölcsönt: 2017 májusában, júniusában, illetve szeptem­berében 20, 15, illetve 50, azaz összesen 85 millió forintot, kétszázalékos kamattal.

Gyurcsányné saját bevallása szerint a DK 2018-as kampányának megsegítésére szolgált a több tíz milliós kölcsön. Dobrev Klára azóta az egyik fiá­nak adta át az Altus vezetését, ő pedig a DK hivatásos politikusa lett, a párt európai parlamenti listavezetőjeként brüsszeli mandátumot szerzett, sőt nemrég az EP egyik alelnökévé is megválasztották.

Az már csak hab a tortán, hogy időközben kiderült: a DK EP-képviselői négyoldalas levélben, egyebek mellett az összeférhetetlenség vádjával kampányoltak az EP jogi szakbizottságában Trócsányi biztosi kinevezése ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.