Eltűnik a nőiség egyik jellemzője?

Egyre több orvos véli úgy, hogy a nőknek nincs szükségük a menstruá­cióra, mi több, a ciklus elmaradása valójában igen hasznos. Várbíró Szabolcs, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika docense szerint ez elsősorban azoknak a nőknek csábító, akiknek a fájdalom miatt gyötrelmesek ezek a napok. Ám ez a módszer korántsem veszélytelen.

2019. 11. 06. 17:19
null
A fájdalmas havivérzés mögött komoly betegségek is meghúzódhatnak Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A menstruáció egyike lehet Isten nagy tévedéseinek” – fogalmazott Judith Ste­phenson a The Guardianben nemrég. A londoni Institute for Women’s Health professzora a lapban arról beszélt, hogy ezek a ciklusok egyáltalán nem hasznosak, sőt megszűnésük valójában számos pozitív hatással jár, mint a vérszegénység kiküszöbölése vagy a klimax eltolása. A ciklus nélküli irányzatnak egyre több híve van, ők injekcióval szüntetik meg a menstruációt, akár évekre.

Várbíró Szabolcs, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika docense nem lepődött meg a külföldi kollégái álláspontján és az eljáráson sem. – Ez azoknak jelenthet megoldást, akiknek fájdalmas vagy erősebb a havi vérzésük, ám rutinból senkinek sem szoktuk javasolni, mivel a gyötrelmes görcsölések mögött komolyabb betegségek is meghúzódhatnak, mint a mióma vagy a méhnyálkahártya különböző rendellenességei – hívta fel a figyelmet.

De mire is szolgál a menstruáció? Sokáig azt hittük, hogy a meg nem termékenyített petesejt távozása vérzés kíséretében zajlik, ám valójában arról van szó, hogy a nők szervezete a reproduktív ciklusban felkészül a terhességre, vagyis hormonok – mint az ösztrogén és progeszteron – segítségével vastag nyálkahártyát növeszt a méhen belül, amelybe a megtermékenyített petesejt be tud ágyazódni. Ám ha a megtermékenyítés elmarad, a progeszteronszint is csökkenni fog, a nyálkahártya pedig leválik, és vérzés kíséretében távozik a szervezetből.

A szakorvos emlékeztet: amíg a régi időkben a nőknek ritkábban volt menzeszük – vagy gyermeket vártak, vagy szoptattak –, addig mára az a ritkább, ha nem menstruálnak. Egy átlagos nőnek annak idején élete során összesen nagyjából százszor volt vérzése, a mai modern nőknek pedig 300-500 alkalommal. – Az orvosok a múlt század derekán jöttek rá, hogy az agyalapi mirigy irányítja a petefészek működését, amelynek rendszerét ki is lehet kapcsolni. Ezt a megoldást használjuk ma a különböző hormonális fogamzásgátló eszközökkel, beleértve azokat a készítményeket is, amelyek hónapokra képesek eltolni a ciklust – magyarázta Várbíró.

A fájdalmas havivérzés mögött komoly betegségek is meghúzódhatnak
Fotó: 123RF

Mint mondta, bár ezeknek a készítményeknek számos pozitív hatásuk van – megszüntetik a pattanásos bőrt és kitolhatják a változókor kezdetét öt-tíz év alkalmazás után –, korántsem veszélytelenek: a hangulati ingadozás mellett fennáll a trombózis veszélye, a máj- és vesebetegségek is tovább romolhatnak. – Van olyan eszköz is, mint például a spirál, amelynek alkalmazása gyengíti a havivérzést, egy idő után pedig annyira elvékonyítja a méhnyálkahártyát, hogy jóformán nem lesz minek lelökődnie, így ezek a hölgyek vagy egy pecsételővérzéssel megússzák, vagy évekig nem tudnak menstruálni – mutatott rá a szülész-nőgyógyász.

A menzesz megszüntetését azonban számos szakember aggályosnak látja, hiszen amellett, hogy nincsenek hosszú távú vizsgálatok és adatok arról, milyen hatása van a szervezetre az eljárásnak, újra felerősítheti a vérzéshez kapcsolódó tabukat.

Emlékeztettek: hosszú évszázadok kellettek, mire az erről szóló hiedelmek és tudományos teóriák végre csitulni kezdtek a gyengébbik nem körül. Voltak, akik Ádám és Éva eredendő bűnével magyarázták a vérzést, majd megjelentek az első tudományos magyarázatok is, miszerint a nők menzesze arra szolgál, hogy bizonyos mérgeket, úgynevezett menotoxinokat eltávolítson a szervezetükből. – A menstruáció a női lét talán legtermészetesebb velejárója, mivel az első és utolsó vérzésük közé helyezik nőiességük és szexualitásuk aktív korszakát, így az egyén számára a menzesz pszichológiai tartalma talán még biológiai értékénél is jelentősebb – olvasható a Debreceni Egyetem egy korábbi tanulmányában, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek ellenére mégis sokan negatív élmények sorát tapasztalják meg ebben az időszakban.

„Ez a jelenség a modern, medikalizálódott társadalmak problémája, mert egyrészt idealizálják a nőt – mint feleség és anya –, másrészt mégsem ezek alapján szemlélik a nőket, hanem mint szépség és szexuális vágy tárgyát” – fogalmaznak a tanulmányban, kiemelve, hogy a hölgyekben konfliktus jön létre a produktív és reproduktív szerepük között, és így egyre negatívabb attitűd alakul ki bennük a menstruációval szemben. Ahogy a nők egyre inkább tárgyiasítják a testüket, egyre inkább tagadják a természethez fűződő szoros kapcsolatukat is.

Nem csak a nők?

Mire a világ megérett arra, hogy a vérzés ne a tisztátalanság jele legyen, és erőt gyűjtöttünk ahhoz, hogy ne takarjuk le kényszeresen a tamponosdobozt a drogériában, most úgy tűnik, ismét háttérbe szorulunk mi, nők. A Mirror internetes portál beszámolója szerint ugyanis az Always decembertől eltávolítja a nőkre utaló szimbólumokat, köztük a Vénusz-jelet is. Az egészségügyi termékeket gyártó márka azzal indokolja döntését, hogy szeretne befogadóbb lenni, mert számos megkeresést kaptak amiatt, hogy nemcsak a nők, hanem a transzneműek is használják ezeket a termékeket. A cég gendersemleges (bal)lépésére sokan bojkottal reagáltak, mi több, ezt a fajta elfogadást még a feministák is túlzásnak vélték, mondván, néhány transzaktivista miatt eldobták a női nemet, ahelyett, hogy kiálltak volna mellette.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.