Főhős: Draskovics Tibor újra a közéletben

A Gyurcsány-kormány volt szóvivője évekkel ezelőtt viccesen dedikált újságíróknak egy Nokia-s dobozt, amely a köztudatban egybeforrt a BKV-val és a korábbi szocialista főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklóssal. Az azóta BKK-vá vált fővárosi cég élére Draskovics Tibort neveztette ki Karácsony Gergely, főpolgármester. Főhős című műsorunk ezúttal róla szólt.

Forrás: Hír TV2019. 11. 19. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Draskovics Tibor 1955-ben született Budapesten. A jogász, politikus a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnáziumban érettségizett. Az ELTE jogi karán szerzett diplomát, 1979-ben. Karriert a pénzügyi területen csinált. A pártállam idején 1979-től a rendszerváltásig a Pénzügyminisztériumban dolgozott, az Antall-kormány azonban csak egy évig tartott igényt a munkájára. Menesztése után a magánszférában helyezkedett el, majd Horn Gyula ismét visszahívta az államigazgatásba 1994-ben. 1994 és 1998 között a Magyar Olimpiai Bizottság tagja volt. Az Orbán-kormány idején a Kereskedelmi és Hitelbank igazgatóságának tagja, majd egyik vezérigazgató-helyettese volt, ahonnan 2001 szeptemberében közös megegyezéssel távozott.

1994-ben az akkori pénzügyminiszter mellett igazgatási államtitkár lett, ezt a posztot Bokros Lajos és Medgyessy Péter alatt is megtartotta. 1995 és 1998 között a Magyar Nemzeti Bank jegybank tanácsának a tagja, 1996 és 1998 között a Kincstári Tanács tagja. 1997 és 1998 között az Országos Betétbiztosítási Alap igazgatótanácsi elnöke, 2002-ben Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke lett, címzetes államtitkári rangban. 2004-ben Medgyessy pénzügyminiszterré nevezte ki, 2005. április 18-án Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felmentette. Nem sokkal ezután a Magyar Villamos Művek elnöke lett.

A második Gyurcsány-kormányban a kormányfőnek alárendelt államreform bizottság alelnöke és munkájának vezetője, kormánybiztosi rangban. Az államreform bizottság megszüntetésétől, 2007. július elsejétől a kormányzati igazgatási összehangolásért felelős tárca nélküli miniszter volt. Ebben a minőségében kormány üléseit előkészítő államtitkári értekezlet vezetője. 2008. február 18-tól Takács Albertet váltotta az Igazságügyi és Rendészeti miniszteri poszton. A 2009-ben megalakult Bajnai-kormányban is igazságügyi és rendészeti miniszterré nevezték ki. 2009. december elsején benyújtotta lemondását, amit Bajnai Gordon miniszterelnök elfogadott. 2010. február elsejétől Hiller István az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetője az ELTE gazdasági tanácsába delegálta öt évre, majd 2019. november 5-én öt évre megválasztották a Budapesti Közlekedési Központ, azaz a BKK igazgatósági elnökének.

A hírhedt politikus nevéhez több megszorító intézkedés tapad, még a 2010 előtti világból.

A teljes műsort IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.