Nem csorbulhatnak az önkormányzati jogkörök

Jövő tavasszal, a parlamenti szavazást követően érvénybe léphetnek azok az új szabályok, amellyel átalakítják a kormányhivatalok hatásköreit.

2019. 11. 19. 6:17
null
A kormányhivatalokat nem érintik a március 8-i utáni lezárások, azonban mindenkit az elektronikus ügyintézésre bátorítanak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő tavasszal, a parlamenti szavazást követően érvénybe léphetnek azok az új szabályok, amellyel átalakítják a kormányhivatalok hatásköreit. Az ellenzéki oldalon sok változtatási javaslatban az önkormányzatok és más hatóságok jogkörének csorbítását látják. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője szerint azonban szó sincs erről, csak a hivatali ügyintézés hatékonyságát akarják javítani azzal, hogy bizonyos feladatokat átadhatnak más hatóságnak, másokat pedig átvehetnek a jövőben. Tarnai Richárd lapunknak elmondta: a szabálysértési ügyek például újra teljes egészében a rendőrség hatáskörébe fognak tartozni, ezzel felgyorsíthatják az ügyek lezárását. A kormányhivatalokhoz kerülnek ugyanakkor az elsőfokú építési hatósági jogkörök. Ennek az a célja, hogy terheket vegyenek le az önkormányzatok válláról, de a települések továbbra is maguk dönthetik el a helyi építési szabályzatban, hogy mi épülhet és mi nem egy-egy ingatlanon.

Hatékonyabbá válhat az ügyintézés a hivatalokban
Fotó: Kurucz Árpád

A kormányjavaslatot kritizálók köré­ben felmerült az is: a kabinet célja ezzel az átalakítással az, hogy a helyhatóságok ne akadályozhassák meg a kiemelt állami beruházások megvalósítását. Tarnai Richárd szerint ez azért is nagy tévedés, mert ezekről a beruházásokról eddig is kormányszinten döntöttek. Az ilyen építkezéseknél is meghatározó volt azonban, hogy mit engednek az önkormányzatok által elfogadott helyi építési szabályzatok. A kormánymegbízott emlékeztetett, hogy három és fél évvel ezelőtt a kormány kifizette az önkormányzatok összes adósságát, de azóta ellenőrzi a hitelfelvételeket, mert törvény tiltja egy-egy település eladósítását. Könnyebb lesz az adásvételi szerződések ügyintézése is. Tarnai Richárd reagált arra a hírre is, miszerint nagy gond lehet a közigazgatásban, mert létszámstopot rendeltek el ezen a területen. Mint mondta, ez a létszámstop csak december elsejéig tart, hogy felmérjék, jelenleg hányan dolgoznak a rendszerben, milyen bérekért és milyen költségvetéssel. Amint ezt felmérték, már újra fel tudnak venni embereket a közigazgatásba, például a kormányhivatalokba is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.