Akár két választási listát is állíthat az ellenzék

Az ellenzéknek Török Gábor szerint 2022-ben a legjobb esélyt az jelentheti a győzelemre, ha két listával és két miniszterelnök-jelölttel vág neki a választásoknak. Lapunk kérdésére Horn Gábor, a Republikon Intézet kuratóriumi elnöke vitatta ezt: szerinte egy miniszterelnök-jelölt és minden egyéni körzetben egy jelölt lenne az üdvözítő.

2019. 12. 16. 9:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megindult az ellenzéki útkeresés a 2022-es országgyűlési választásokra. Török Gábor elemző egy blogbejegyzésében azt javasolta, hogy az ellenzék régi pártjai (MSZP, DK) és az új pártok (LMP, Momentum, Jobbik) két külön listán, külön miniszterelnök-jelöltekkel vágjanak neki a kampánynak. – Az ellenzék októberben 2006 óta először értékelhető eredményt ért el egy országos választáson. Emiatt mentálisan és számos más szempontból jobb állapotban van, mint akár fél évvel ezelőtt – mondta erről kérdésünkre Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette: az ellenzéki politikai elit tisztában van azzal, hogy egy új helyzet keletkezett október 13-án.

Az önkormányzati választáson értékelhető eredményt elérő ellenzéki összefogásban már megjelentek repedések: Újpesten szocialista politikusok léptek át a DK frakciójába, míg Kispesten Gajda Péter szövetségesei is nyíltan elkezdték kritizálni a korrupciógyanús ügyek miatt a polgármestert. – Ezekkel a konfliktusokkal együtt is jobban működik az ellenzéki kooperáció, mint azt korábban sokan gondolták – válaszolta felvetésünkre Horn Gábor. – A legfontosabb, hogy az ellenzéki választók megtanulták a leckét: ha odaállítanak eléjük egy jelöltet, akkor függetlenül attól, hogy melyik párt jelölte, elmennek és szavaznak rá – hangsúlyozta. A konfliktusokról úgy vélte: inkább helyi jellegűek, mint országosak.

A háttérben már keresik a 2022-es választási siker receptjét
Fotó: Teknős Miklós

– A Fidesz, politikai értelemben okosan, eddig meg tudta osztani az ellenzéket, és sokszor nem is kellett ezért tennie semmit – emlékeztetett Horn Gábor, aki szerint ha az ellenzék nem tudja létrehozni azt a helyzetet, hogy minden választókörzetben egy jelölt induljon a kormánypárti jelölt ellen, teljesen mindegy, hány listával indulnak a választáson. Szerinte ha az ellenzéki oldalon rivalizálás van, mert több listán indulnak a pártok, akkor az kampánytechnikai szempontból hozza nehéz helyzetbe a szereplőket.

– Azt tartom a legfontosabbnak, hogy egy tisztességes előválasztáson döntsenek a közös miniszterelnök-jelöltről – emelte ki az elemző. – Ha a választáson több ellenzéki miniszterelnök-jelölt lesz, az komoly probléma. Listákból lehet több, de miniszterelnök-jelöltből nem. Az ellenzéknek, saját erőből, kétfordulóssá kell tennie a választást – mondta az előválasztásról, hozzátéve, hogy ez a konstrukció feleletet ad majd arra is, hány lista legyen és miként.

– 2020-ban már megtörténhet egy erőfelmérés az ellenzéken belül, a Momentum és a DK megpróbálhat az ellenzéki összefogás élére állni. Láttunk DK felé lépő szakértőket, és látjuk a Momentum irányába tapogatózó politikai szereplőket Szél Bernadett, Hadházy Ákos és talán Botka László személyé­ben – értékelt Horn Gábor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.