Elkészült a biodóm tetőszerkezete

A sajtó képviselői kedden délelőtt a helyszínen, belülről vehették szemügyre a budapesti biodóm elkészült tetőszerkezetét. A nagyszabású építkezés első üteme tavaszra lezárul, ám a bejezéshez további forrásokra, a korábban tervezetthez képest húszmilliárd forinttal többre lenne szükség. Egyelőre nem tudni, hogy ki állja a számlát.

2019. 12. 18. 6:24
null
Ma még betondzsungel, de hamarosan paradicsomi állapotok lehetnek a kupola alatt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden délelőtt különleges helyszínen tartott sajtótájékoztatót Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. Az intézményvezető körbekalauzolta a sajtó képviselőit az állatkert területén jelenleg is épülő bio­dómban, amely a Pannon Park része lesz. Az építmény jelenleg 75 százalékos készültségi állapotban van.

– Folyamatosan tájékoztatjuk a főváros vezetését és az érintett kormányszerveket a projekt állásáról – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Persányi. Hozzátette: a főváros szakemberei és az általuk megbízott szervezetek mérnökei is részt vesznek a hetente megtartott értekezleteken. – A projektet eddig teljes egészében a kormány finanszírozta, érdekes kérdés, hogy mi lesz a jövőben. Ez azon is múlik, hogy a főváros többi fejlesztésének a dolgában milyen együttműködés vagy konfrontáció lesz a kormány és a főváros vezetése között – fejtette ki lapunknak a főigazgató.

Ma még betondzsungel, de hamarosan paradicsomi állapotok lehetnek a kupola alatt
Fotó: Kurucz Árpád

Az eddig elkészült építmény igen impozáns. A biodóm tetőszerkezete acél­oszlopok közé kifeszített háromrétegű, fényáteresztő ETFE (etilén-tetrafluoretilén) fóliamembrán. A szerkezet legnagyobb magassága 36 méter. A biodóm alapterülete 17 ezer négyzetméter, ha elkészül, akkor az építményen belül majd két kilométeres sétát lehet tenni. A dómon belül 18 medencét is kiépítenek, a legnagyobb 2,5 millió literes lesz, amelynek sós vize számos cápafajnak ad majd otthont. Ezt a medencét egy akrilból készült alagúton keresztül alulról is megnézhetik a látogatók. A biodómban mintegy 150 állatfaj körülbelül 2700 egyedét láthatja majd a nagyközönség.

Lesz többek között ázsiai elefánt, indiai páncélos orrszarvú, bonobó, malájmedve, ködfoltos párduc, tengeri tehén, nílusi krokodil, komodói varánusz, valamint számos madárfaj, cápák, ráják, rajhalak és még megannyi faj egyedei.

A tetőszerkezet elkészült, de egyelőre az épület belseje még egy betondzsungel, amely alig hasonlít arra a paradicsomi tájra, amely a látványterveken szerepelt. A kormány eddig 43,7 milliárd forintot folyósított a munkálatokra. Ebből 28 milliárdot használtak fel, 6,6 milliárd pedig még szabadon lehívható. A maradék összeget pedig már lekötötték a szükséges munkálatok elvégzésére. A probléma azonban az, hogy a felhasználható összeg jelenleg nem elég a biodóm és a Pannon Park teljes körű befejezésére. Persányi Miklós szerint összesen legfeljebb húszmilliárd forint kellene ahhoz, hogy a tervek szerint legkorábban 2021 végére megnyithasson az épületkomplexum.

A pénzügyi problémák már a legutóbbi Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának is külön témát jelentettek. A fővárosi vezetés és a kormány közötti egyeztetési fórum után tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem tud pénzügyi segítséget nyújtani a bio­dóm és a Pannon Park befejezéséhez, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig egyelőre nem jelentette be, hogy a kormány pluszforrásokat biztosítana a projekt lezárásához. A kérdés a levegőben lóg.

Persányi Miklós szerint sokakat vonzhat a fejlesztés

A költségek növekedésének számos oka van. Persányi Miklós a legfontosabbak között említette, hogy jelentősen, mintegy 13 ezer négyzetméterrel megnövekedett a rendezendő terület nagysága. A kerítésen kívüli feladatok, mint a járdafelújítások és a fák ültetése nem szerepelt az eredeti tervekben, ám ez is fontos lenne. Kérdéses még a Hullámvasút sorsa: a rendelkezésre bocsátott további forrásoktól függően elképzelhető a felújítása, de egy új játék felépítése is. Pluszköltséget jelent, hogy meghosszabbodott az építkezés ideje, amely miatt így tovább kell alkalmazni az építőmunkásokat és a mérnököket, de vannak olyan projekt­elemek is, amelyek egyszerűen többe kerülnek manapság, mint amikor az építkezés költségvetését összeállították. A főigazgató mindenesetre kiemelte, hogy a budapesti biodóm bekerülési költsége nem lesz magasabb, mint a hasonló külföldi projekteké.

Az állatkert jelenleg egymillió látogatót fogad évente. A főigazgató nem akart becsléseket mondani arra vonatkozóan, hogy hány látogatóval vonzana többet az új létesítmény, ám a nemzetközi példák alapján akár száz százalék fölötti látogatottsági emelkedéssel is számolhatna az állatkert az első évben, aztán valamelyest csökkenne, majd stabilizálódna.

2020 tavaszától indulhat el a létesítmény építésének második üteme, amely magában foglalja a belsőépítészeti és dekorációs munkákat; az állatállomány, illetve a növények beszerzését, szállítását és betelepítését; az ismeretterjesztő és információs rendszerek, kiállítási elemek, a beléptetőrendszer kialakítását, a vendéglátóegységek berendezését, vagy például az állatkerti körúton elvégzendő külső közterületi munkálatokat, sőt még a Hullámva­sút-Mesecsónak környékének egyszerű vagy bővített rekonstrukcióját is.

Úgy tapasztaltuk, hogy bizonyos állatok már most beköltöztek a biodómba: hétfőn délelőtt néhány galamb repkedett az építményen belül. – A kollégák csapdával befogják a galambokat vagy más, betévedt állatokat, és a világ másik végén szabadon engedik őket – válaszolta azon kérdésünkre Persányi Miklós, hogy mi lesz azokkal az állatokkal, amelyek idő előtt birtokba vennék a biodómot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.