Javulnak az egészségügyi mutatóink

Európában Magyarország a legjobb a gyermekkori védőoltottságok átoltottsága szempontjából – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár az Európai Bizottság országjelentésére reagálva. A felmérésből kiderült az is, hogy jelentősen csökkent a külföldre távozó magyar orvosok és ápolók száma, illetve hogy az elmúlt években nőtt a magyarok születéskor várható élettartama és az egészségben eltöltött évek száma is.

Szilágyi Anna
2019. 12. 09. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar lakosság egészségi állapotát jellemző mutatók javultak és nőtt hazánkban a születéskor várható élettartam is – állapította meg az Európai Bizottság (EB) országjelentése. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár a felmérésre hivatkozva az M1 csatornán kiemelte, Európában Magyarország a legjobb a gyermekkori védőoltások átoltottsága szempontjából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a jelentésre úgy reagált, a javuló tendenciák az eddigi kormányzati intézkedéseknek köszönhetőek: 2010-hez képest jövőre 770 milliárd forinttal többet fordítunk egészségügyre, egyre bővülnek az ingyenes szűrővizsgálatok, a védőoltások és a gyermekek egészségesebb életmódját támogató programok. Erősödik az alapellátás, elindítottuk Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programját, és szeretnénk megépíteni Európa legmodernebb kórházát a fővárosban – fejtették ki.

Az EB országjelentése szerint születéskor várható élettartam egyre nő hazánkban: a nőknél ez ma 79,6 év, a férfiak esetében 72,5 év. A férfiak születéskor várható élettartama 2012-höz képest egy évvel, a nőké 11 hónappal nőtt. Ezzel párhuzamosan nőtt az élettartamon belül az egészséges életévek száma. Az emelkedés 2015 és 2016 között a férfiaknál jelentősebb (16,8 hónap), a nőknél kisebb (2,4 hónap) volt.

A nagyarányú bérfejlesztéseknek köszönhetően a felmérés szerint jelentősen csökkent a külföldre távozó szakemberek száma: 2018-ban 52 százalékkal kevesebb magyar orvos kért munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, mint 2012-ben. Ugyanez a tendencia igaz a szakdolgozókra is: 2015-höz képest 42,2 százalékkal kevesebben vállaltak külföldön munkát. Az Emmi szerint a kedvező tendencia a szakirányú szakképzési ösztöndíjak rendszerének, valamint a jelentős bérfejlesztésnek is köszönhető.

A dohányzás visszaszorítását célzó szabályozásnak köszönhetően kevesebb fiatal cigarettázik, és csökkent a dohányzók száma a felnőttek körében is. A magyar dohányosok aránya megközelíti az EU-átlagot, az Eurobarométer 2017-es adatai szerint a magyar dohányzók aránya 27 százalék, míg az EU átlag 26 százalék.

A gyermekkori elhízás tekintetében Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a 7 éves gyermekeket tekintve megállt a gyermekkori túlsúly és elhízás növekvő trendje.

A bizottság jelentése kitér a hazai egészségügyi finanszírozás rendszerére is. A jövő évi költségvetésben közel 2000 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi célokra, ami 2019-hez képest is 184 milliárd forintos többletet jelent az ágazat számára.

A jelentés kiemeli, hogy a gyermekkori immunizáció az ingyenes kötelező védőoltásoknak köszönhetően különösen magas Magyarországon. A tizenkét kötelező gyermekkori védőoltás mellett, a kockázatnak kitett emberek részesülhetnek influenza elleni, a hetedik osztályos lányok pedig a HPV elleni védőoltásban. A kötelező védőoltások ingyenesek, az átoltottság pedig megközelíti a száz százalékot – áll az Emmi közleményében.

A kórházközpontúsággal szemben az alapellátás megerősítését szolgálja a 10,8 milliárd forintos Három generációval az egészségért című pályázat, amelynek első fordulójában 79 praxisközösség már megkezdte az egészség megőrzésére, fejlesztésére irányuló munkát, az új pályázati kiírásra pedig kilencvenen jelentkeztek.

A minisztérium hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy az emberek megértsék, maguknak is tenniük kell a saját egészségükért, és élniük kell azokkal a valóban kimagasló szűrési lehetőségekkel, amelyeket ma biztosít számukra az állam. – A népegészségügyi szűréseiken csaknem kétezer embernél sikerült a rákmegelőző állapotot kezelni, több mint 200 esetben megtalálták a daganatot és azt kezelték. Életeket mentettek a szűrések – fűzte hozzá az államtitkár.

Horváth Ildikó azt mondta, az országokra vonatkozó jelentések azért is fontosak, mert sokan tanulhatnak egymástól a tagállamok. A jelentésekből kiderült például, hogy a várható élettartam összefügg az influenzafertőzéssel is. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy már megjelent az influenza A vírusa Magyarországon, de csak januárban várható a fertőzés elterjedése, így még most sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.