Megvizsgálják a tanárok további bérigényét

Konstruktívan állnak a minisztériumok a tanárok hétvégi akciójához és követeléseihez. A szombaton utcára vonuló pedagógusoknak azt ígérték: a kormány kész megvizsgálni a bérigényeket. Bár sok tanár elégedetlenkedik, rengetegen lesznek, akiknek biztosan emelkedik a keresete jövőre: 32 ezer fő a szakképzési reform, 17 ezer pedagógus pedig az életpályafokozat-lépés miatt fog több pénzt kapni, és már készülődik az igazgatói béremelés is, ami szintén ezreket érint.

Csókás Adrienn
2019. 12. 02. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magasabb bérekért és alacsonyabb munkaterhelésért tüntettek a tanárok a hét végén. A Pedagógusok Szakszervezete felhívására szervezett megmozduláson többek között azonnali harmincszázalékos fizetésemelést követeltek, valamint a túlórák rendezését, a heti óraszám 22-re való csökkentését, az új iskolakezdési szabályok visszavonását. Kérték az új szakképzési törvény bevezetésének elhalasztását is, holott az éppen a vágyott béremelést hozza el 32 ezer szakképzésben tanító dolgozónak, akik átlagosan 30 százalékkal fognak több fizetést kapni a következő tanévtől.

A tiltakozók petíciót is írtak, amit mindkét érintett tárca át is vett: az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről Bódis József tudás- és innovációmenedzsmentért felelős államtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről pedig Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. A két tárca közösen reagált a követelésekre, kiemelve, hogy a kormány eddig is nyitottan állt a már hónapok óta zajló tárgyalásokhoz, és ezután is így tesz. Sőt külön jelezték, hogy a kormány kész megvizsgálni a további bérigényeket is. – Az elmúlt években átlagosan ötven százalékkal emelkedtek a fizetések, amelynek hatására jövőre már legalább 390 milliárddal többet költünk a pedagógusbérekre, mint 2010-ben – szögezték le közleményükben, hozzátéve: a tanárok nem a kormány ellen, hanem a magasabb fizetésekért tüntetnek, ezért felháborítónak tartják, hogy a rendezvényre az ellenzék és a Soros-hálózat is rátelepedett.

Az emelés folytatódni fog jövőre is. A szakképzésben dolgozó 32 ezer oktató nemcsak magasabb fizetést kap, hanem olyan illetménykiegészítésekhez is hozzájuthat, amelyeket a mostani rendszer nem enged. Rajtuk kívül 17 ezer köznevelésben dolgozó pedagógus is többletre számíthat, mert szintet lépnek a pedagógus életpályamodellben. Mindemellett a kormány már tárgyalja az iskolaigazgatók fizetésemeléséről szóló előterjesztést is, ami ugyancsak sokakat érint: az Oktatási Hivatal adatbázisa szerint csaknem hatezer köznevelési intézmény működik az országban.

Fontos megemlíteni azt is: a napokban zárult le a jövő évi minősítésekre való jelentkezés. A határidőig 14 és fél ezer pedagógus töltötte fel portfólióját a rendszerbe, ők a 2020 során zajló eljárások révén 2021 januárjától lépnek magasabb fizetési fokozatba. A szintlépésre mindenkinek érdemes törekedni, hiszen a Pedagógus 2 fokozat 274 ezer forintos induló bruttó fizetése csak a pálya legvégére kúszik 400 ezer forint fölé. Az eggyel magasabb, mesterpedagógusi szinten azonban már a fokozat megszerzésekor 406 ezer forint lesz a bruttó (egyetemi végzettséggel), ami háromévente újabb tízezer forinttal emelkedik. A szakmai pályafutás csúcsát jelentő kutatótanári szinten pedig bruttó 538 ezer forint a bértábla teteje.

A pályakezdők induló fizetése viszont kétségkívül alacsony, hiszen ők végzettségtől függően bruttó 195 vagy 203 ezer forintot kapnak havonta. Helyzetük javítására az ígéretek szerint megvan a kormányzati szándék, úgy tudjuk, napirenden van az ösztöndíjrendszer kiterjesztése és az egyéb támogatási formák (például lakhatási segítség) bővítése is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.