Új fejlesztések indítására korlátozottan lesz lehetőség jövőre Békéscsabán

Békéscsaba megyei jogú város helyi adóbevétele nő, fejlesztésekre főként uniós és hazai költségvetési forrásból van lehetőség, hitel felvételére jövőre is szükség lesz – hangzott el a megyeszékhely csütörtöki közgyűlésén, a jövő évi költségvetés koncepciójának tárgyalásán.

Forrás: MTI2019. 12. 19. 19:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba Egyesület) – miként az önkormányzati választás kampányában is – hangsúlyozta, nagyobb figyelmet szeretne szentelni a város rendezettségének növelésére, a virágosításra, zöldfelületek karbantartására, hóeltakarításra, a köztisztaságra. Emellett prioritásként határozta meg a működés biztosítását, azon belül is a kötelező és nem kötelező bérintézkedések meghozatalát.

A Modern városok program (MVP) révén hazai költségvetési forrásból jövőre kialakítanak ipari parkot, elindul a Wenckheim-kerékpárút kijelölése, folytatódik a nyomdaipari képző központ kialakítása és elkezdődik a napelempark megépítése. Az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) szintén ipari parkokat alakítanak ki, befejeződnek az óvodafelújítások és a védőnői centrum építése – sorolta a városvezető.

Az önkormányzat adóerő-képessége évek óta nő, 2018-ban egy főre vetítve csaknem 34 ezer forint volt, 2019-ben 37 ezer, jövőre majdnem 41 ezer lesz. A helyi adóbevétel idén várhatóan több mint 4,3 milliárd forint lesz, nagyságrendileg ezzel azonos összeggel számolnak jövőre is – olvasható a közgyűlési előterjesztésben.

Békéscsaba az elmúlt években rendre vett fel fejlesztési célú hitelt, 2015 óta csaknem 2 milliárd forint értékben, amelyet csak részben hívott le. Ennek a törlesztése jövőre 203 millió forint lesz, 60 millióval több az idei évinél; 2021-ben már csaknem 250 milliót tesz ki az adósságszolgálat. „Mindezek alapján átgondolandó, hogy 2020-ban mekkora összegű fejlesztési hitel felvételével számoljon az önkormányzat”- hangsúlyozzák az előterjesztésben.

A jövő évre tervezett költségvetés kockázatként leírják, hogy „jelentős fedezetigényt támaszthat a szennyvíztisztító telephez kapcsolódó, a környezetvédelmi hatósági döntések miatt az érintett ingatlanok megszerzésével kapcsolatban tervezendő kiadások összege”, ám erről a közgyűlés zárt ülésen tárgyalt.

Fejleszteni főként TOP-os és MVP-s forrásból tud a város, utóbbi révén három év alatt 16 projekt megvalósításához 19,2 milliárd forinthoz jutott a megyeszékhely. Az építési költségek megugrása miatt az elnyert támogatások mellé több mint 175 millió forintot saját forrásból kell hozzátenni. Ezért – hangsúlyozzák – „2020-ban új fejlesztési programok – mivel valószínű fedezetük csak új fejlesztési hitel lehet – csak a legszükségesebb mértékben tervezhetők”.

A lakosok részéről nagy igény mutatkozik belterületi utak javítására, aszfaltozására (a város területén összesen 119 utca nem rendelkezik szilárd burkolattal), ám erre saját forrása nincs az önkormányzatnak. A közgyűlés ezért kezdeményezi a kormánynál, hogy az MVP-ben rendelkezésre álló pénzügyi forrás terhére, legfeljebb 5,5 milliárd forint értékben valósulhassanak meg útépítési munkák. Szarvas Péter emlékeztetett, 2016-ban 2 milliárd forintot kaptak már ilyen célra. Ezt az előterjesztést a képviselők egyhangúlag elfogadták.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) tanácsnok felszólalásában azt mondta, az idegenforgalmi adót – amely jelenleg 300 forint éjszakánként egy személynek – emelni kellene, és be kellene tervezni egy Gyula – Békéscsaba közös turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezet kialakítását, amely elősegíthetné véleménye szerint, hogy a két város kiemelt turisztikai térségként legyen nevesítve a jövőben.

Fülöp Csaba (MSZP) elmondta, bár az ingatlanértékesítés nem volt igazán sikeres eddig, jó lenne, ha jövőre 300-350 millió forint befolyna belőle, az ugyanis az önként vállalt feladatok 30-35 százalékát fedezné.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) alpolgármester a fásítási elképzelésekkel kapcsolatban emlékeztetett, a városnak van egy génbankja Pósteleken, onnan lehetne fákat ültetni a belterületre. A tényleges költségvetést jövő februárban fogadják el. A jelen lévő 15 képviselő – egy tartózkodással – megszavazta a koncepciót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.