A várandós nőknek különösen fel kell készülniük az influenzajárványra

Az átlagosnál is nagyobb, súlyos következményekkel fenyegető veszélyt jelent a várandós kismamákra, a magzatokra és az újszülöttekre nézve az influenza, de az oltással jelentősen csökkenthetők a kockázatok. A sokéves tapasztalatok szerint január közepén beinduló szezonra még van egy kevés idő felkészülni, és beadatni a vakcinát. Az országos tiszti főorvos szerint megbetegedések már vannak, de járvány még nincs az országban.

Szilágyi Anna
2020. 01. 09. 12:42
null
Hazánkban meglehetősen alacsony, csupán húsz százalék körüli az átoltottság Fotó: Katona_Vanda Forrás: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem késő beadatni az influenza elleni vakcinát, mivel a járvány várhatóan csak pár hét múlva kezdődik – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos. Müller Cecília az M1-nek elmondta, járványról akkor beszélünk, ha hetente hétszáz-nyolcszáz új beteget regisztrálnak; Magyarországon még nem értük el ezt a küszöbértéket. Az influenzás megbetegedések száma karácsony előtt emelkedett, de az ünnepek alatt, mivel a legtöbben otthon tartózkodtak, a vírus légi terjedése akadályozott volt. Magyarországon az elmúlt évek tapasztalatai alapján január végén, február elején szokott tetőzni a járvány, így jelenleg mindenképpen javasolt kérni az oltást – hangsúlyozta. A vakcinás megelőzés a rizikócsoportba tartozóknak – vagyis a krónikus megbetegedésben szenvedőknek, a hatvan év felettieknek, az egészségügyi dolgozóknak, a szociális intézmények munkatársainak – kiemelten fontos – sorolta Müller Cecília.

Influenza szempontjából az előbb felsoroltak mellett a várandós nők és magzataik a kiemelten veszélyeztetettek közé tartoznak: a várandósság ideje alatt előforduló és elfajuló influenza a WHO szerint koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz vagy akár halvaszületéshez is vezethet. Éppen ezért az oltással megszerzett védettség kicsinek és nagynak egyformán előnyös. Erre tekintettel engedélyezte 2019 nyarán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) négykomponensű influenza elleni oltás beadását a várandós nőknek is, hogy ezáltal kialakuljon az anya védettsége és – passzív immunizálás révén – a magzatának is védelmet nyújtson.

Hazánkban meglehetősen alacsony, csupán húsz százalék körüli az átoltottság
Fotó: Katona Vanda

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tavaly év végi jelentése szerint hazánkban is kifejezetten ajánlják a terhes kismamáknak az influenza elleni oltást a szövődmények elkerülése érdekében. Az ECDC nem teljes körű statisztikái szerint a teljes lakosság átoltottsági mutatójában húsz százalék körüli a rátánk, szemben az Európai Unió által kívánatosnak tartott 75 százalékkal. Ennél is rosszabb a helyzet a várandós nők esetében: a legjobb helyen álló Írország, Skócia és Belgium ötven százalék fölötti mutatójához képest Magyarországon csupán a terhes kismamák pár százaléka oltatja be magát influenza ellen. Pedig a várandósság különleges immunológiai állapotot teremt: ilyenkor csökken az anya szervezetének védekezőképessége ­amiatt, hogy a benne fejlődő magzatot ne idegenként ismerje fel a teste.

Mivel a vakcina élő kórokozót nem tartalmaz, a várandósság alatt is biztonságosan beadható. Az anya testé­ben képződő antitestek a méhlepény közvetítésével átjutnak a babába is, aki kizárólag így juthat védettséghez élete első pár hónapjában, hiszen az újszülöttek vakcinát még nem kaphatnak, viszont az átlagosnál lényegesen nagyobb kockázatnak vannak kitéve a fertőzések szempontjából.

Miután az oltást követően átlagosan 14-21 napra van szükség az immunválasz kialakulásához, továbbá az ellenanyagnak is idő kell, míg átjut a placentán keresztül a magzatba, célszerű három-négy héttel a szülés várható időpontja előtt megkapnia a vakcinát az anyának ahhoz, hogy az újszülött is közvetlen védettséget szerezzen. Ha pedig a család többi tagja is időben jut hozzá az influenza elleni védőoltáshoz, az úgynevezett fészekimmunitás is óvja a fertőzésekre eleinte kiemelten fogékony újszülöttet. Bár tudományos konszenzus, WHO-s és nemzeti ajánlás eddig is volt az oltások várandósság alatti hatékony és biztonságos alkalmazásáról, a Sanofi Pasteur ­influenza elleni oltása az első, amelyről annyi klinikai vizsgálatból származó adat gyűlt össze, amelyek alapján az OGYÉI kiterjesztette a terápiás javallatot a kismamákra is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.