Képzéseket kínál az állam a gyöngyöspatai romáknak

Gyöngyöspata önkormányzata és a tankerület közvetlenül konzultálna az iskolaügy érintettjeivel, akiket levélben keresnek meg, hogy a kártérítési pénz helyett képzések széles választékát kínálják nekik. A lépésre azért volt szükség, mert Rétvári Bence, az Emmi államtitkára szerint a felperesek jogi képviselői nem voltak nyitottak a tárgyalásokra. Eközben a Hír TV arról számolt be, hogy a szegregációval vádolt iskola több tanárát is bántalmazták az utóbbi években a diákok szülei, hozzátartozói.

2020. 01. 27. 7:47
null
Az érintetteken múlik, hogy a felemelkedés lehetőségét választják-e vagy a pillanatnyi pénzbőséget Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közvetlen konzultáció kezdődik az érintett gyöngyöspatai családokkal – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára vasárnapi sajtótájékoztatóján. A megkeresés célja, hogy az iskolaügy érintettjeinek szervezett képzések széles választékát kínálják fel a kártérítés kifizetése helyett, amely csődbe vinné az önkormányzatot. Mint ismert, a Debreceni Ítélőtábla 2019 szeptemberében hozott jogerős ítéletében szegregáció miatt százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot, az összeget 62, Gyöngyöspatán élő, egykori diáknak kellene kifizetni.

Rétvári Bence szerint a tárgyalások megrekedése indokolta, hogy megkeressék az érintetteket. – A tankerület és az önkormányzat jogi képviselője levelet írt a felperesek jogi képviselőjének, indítványozva, hogy kezdjék meg az egyeztetést a természetbeni kártérítés lehetőségéről – ismertette az államtitkár. A kezdeményezés végül nem vezetett eredményre, Rétvári szerint érdemben arra sem kaptak választ a romák jogi képviselőjétől, hogy egyáltalán kik fogadnák el a természetbeni kártérítést.

A kereszténydemokrata államtitkár kifejtette: a gyöngyöspatai helyzet még 2004-ben, a Gyurcsány-kormány időszakában alakult ki, majd a Nekcsei Demeter Általános Iskola állami kézbe kerülésével megszüntették ezt az állapotot. – A probléma megoldása nem egy nagy összeg kifizetése, hanem a hosszú távú, ingyenes képzési program – vázolta fel a kormánypárti politikus.

Rétvári Bence szerint a diákokat a peres eljárásban segítő alapítvány nem volt konstruktív, hanem továbbra is csak „a botrány még nagyobbá téte­lére” törekedett. A kormány álláspontját ismertetve úgy fogalmazott: rendkívül károsnak gondolják, hogy az alapítvány valódi célja a pénzszerzésen kívül a feszültség keltése Magyarországon és az ország lejáratása külföldön.

Az egykori diákoknak kínálnak szakképzést, a gyöngyösi felnőttképző 10-12 hónapos, korábbi OKJ-s jegyzékében szereplő tanfolyamai mellett pszichés segítséget, idegen nyelvi képzést, informatikai képzést, beilleszkedést segítő és traumafeldolgozó foglalkozásokat nyújtanának, továbbá az alapkompetenciákat segítő kiegészítő foglalkozásokat tartanának.

Az érintetteken múlik, hogy a felemelkedés lehetőségét választják-e vagy a pillanatnyi pénzbőséget
Fotó: Havran Zoltán

Az érintetteknek írásban kell válaszolniuk, hogy milyen képzést fogadnának el. Egyébként legalább két szakképzést választhatnak ingyenesen, amelyek esetében a vizsgadíjat sem kell kifizetni, és az oktatási intézménybe való eljutás utazási költségét is az állam állja.

A Hír TV-nek nyilatkozott a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola korábbi igazgatója, Molnár Károly, aki szerint a pedagógusok csak verbálisan fegyelmezték a tanulókat, ám számos olyan eset volt, amikor a diákok szülei, hozzátartozói bántalmazták a tanárokat.

– Nagyon sok olyan eset volt, amikor minősíthetetlen hangon beszéltek velünk, volt fizikai bántalmazás is az elmúlt évtizedben. És az utóbbi időben mindennapossá váltak ezek – emelte ki Molnár.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a helyiek igazságérzetét az is bántja, hogy olyan család is kártérítéshez jut, ahol a nagymama két évet kapott tanárbántalmazás miatt. Szerinte sok gyöngyöspatai pedagógus erőn felül próbált segíteni a hátrányos helyzetű gyermekeknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.