időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Sok gyógyszerhulladékot termelnek a háztartások

Magyar Nemzet
2020.01.23. 13:55
Sok gyógyszerhulladékot termelnek a háztartások

Megkétszereződött a háztartásokban keletkező gyógyszerhulladék mennyisége, az elmúlt tíz évben több mint 2500 tonnát gyűjtött be a lakossági szelektív gyógyszerhulladék begyűjtését végző nonprofit cég.

– Ennek az az oka, hogy egyre több ember figyel oda a környezetére, egyre többen értesülnek a gyógyszerhulladék-gyűjtő rendszer működéséről – mondta a Pénzcentrum.hu-nak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai elnöke, aki szerint mégis van némi bizonytalanság abban, hogy mit, hogyan és hova vihetünk, pedig ha rosszul csináljuk, az nagyon veszélyes lehet. A szakember emlékeztetett, hogy a jogszabályi rendelkezések értelmében az összes lejárt, nem szükséges vagy már nem felhasználható készítmény gyógyszerhulladéknak számít, amit szelektíven kell gyűjteni.

Ám nem mindent lehet a gyógyszertárakban leadni. A jogszabály kétféle gyógyszerhulladékot különböztet meg: az egyik típusba az egyszerűbb készítmények tartoznak, mint a tabletták, kapszulák, szirupok, kenőcsök és hasonló készítmények, a másik csoportba pedig azok, amelyek használata során fennáll a sérülés veszélye: az injekciós tűk és fecskendők, valamint az infúziós szerelékek.

Nem minden lejárt készítményt lehet leadni a patikában
Fotó: Havran Zoltán

– Ezeket szintén szelektíven kell gyűjteni, és az erre szolgáló gyűjtőhelyen kell leadni, erről érdemes a legközelebbi kórháznál vagy szakrendelőnél érdeklődni – tájékoztatott Marjai Tamás, kiemelve, hogy országszerte összesen 4166 gyűjtőponton, csaknem 2300 patikában és számos más gyógyszerárusító helyen, például benzinkutaknál megtalálhatók a gyűjtésre szolgáló zöld konténerek.

A szakember arra is figyelmeztet, hogy soha ne tegyünk törött üveget, illetve injekciós tűt, valamint infúziós szereléket a kidobandó gyógyszerek közé.

A szennyezett tűk szúrása miatt pedig fennáll a fertőzés kockázata.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.