A Google adatai szerint 2014 és 2019 között négyszeresére nőtt a veganizmus iránti érdeklődés világszerte – hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Előrejelzések szerint 2040-re csupán a Föld lakosságának 40 százaléka fog hagyományosan előállított húst fogyasztani, a laboratóriumban előállított húst a fogyasztók 35, míg a növényi húshelyettesítőket 25 százalékuk fogja előnyben részesíteni.
A vegetarianizmus nem egységes, hanem számos különböző étrendi forma összegző elnevezése. Közös jellemzőjük, hogy alapjukat a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása jelenti, amely eltérő mértékben egészül ki állati eredetű termékekkel. Míg leginkább megengedő formája, a flexitáriánus étrend a húsfogyasztás mérséklése mellett tartalmazza az összes, hagyományos vegyes táplálkozásban szereplő élelmiszercsoportot, addig a vegán táplálkozás esetén kizárólag a növényi élelmiszerforrások kerülnek az étrendbe.
A vegán étrendhez nagyon hasonló, ám attól mégis elkülönül az úgynevezett teljes értékű növényi étrend. Ez utóbbi jellemzője, hogy az állati eredetű élelmiszerek teljes kizárása mellett hangsúlyos a minél kevésbé feldolgozott táplálékok választása. Így a finomított liszt és a cukor mellett többek között például a növényi olajok sem fogyaszthatók.
A növényi alapú étrendeknek kétségtelenül számos előnyük van. A nagy zöldség- és gyümölcsfogyasztás pozitív táplálkozás-élettani hatása például meggyőzően igazolt. A jelentős növényi eredetű táplálkozás emellett együtt járhat néhány tápanyag, például C-vitamin, magnézium, B1- és B₆-vitamin, valamint folsav nagyobb felvételével is. Ugyanakkor a vegetáriánusok nagyobb mértékben lehetnek kitéve egyes, jellemzően a növényi eredetű élelmiszerekhez köthető étrendi kockázatoknak is. Többek között a teljes értékű gabonafélékben, a csírákban és a korpatermékekben előforduló úgynevezett aflatoxinok, illetve a különböző növényvédőszer-maradványok lehetnek veszélyesek az egészségre.
A hiánybetegségek kialakulásának megelőzéséhez, az étrendi kockázatok kezeléséhez elengedhetetlen a növényi alapú étrendek megtervezésében jártas dietetikus közreműködése. Milyen tápanyagok meglétére kell különösen figyelni a hús-, illetve az állati eredetű termékek elhagyása esetén?