Emelkedett az újszülöttek száma is

Jelentős összefüggés van a családvédelmi akcióterv és aközött, hogy többen mertek igent mondani a gyermekvállalásra – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin annak kapcsán, hogy a házasságok számának intenzív növekedése után 2019 decemberében a születésszám is emelkedésnek indult a Központi Statisztikai Hivatal tegnap nyilvánosságra hozott adatai szerint. A múlt év utolsó hónapjában több gyerek jött a világra, mint egy évvel korábban. Az esküvők száma 1990 óta nem volt olyan magas, mint 2019-ben. A legutóbbi kormányváltás óta 83,8 százalékkal emelkedett a házasságkötések száma. A családügyi államtitkár szerint mindez jó előjele annak, hogy több baba fog születni a jövőben.

Csekő Imre
2020. 02. 26. 6:24
null
Budapest, 2017. november 17. Egy koraszülött kislány kezét érinti ujjával édesanyja Ughy-Zelei Edina fogja koraszülött kislánya, Virág kezét 2017. november 16-án a budapesti Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályán. November 17. a koraszülöttek világnapja. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben 7781 gyermek született hazánkban, 589 kisbabával több, mint 2018 azonos hónapjában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap kiadott gyorstájékoztatójából. Mindez azt jelenti, 8,2 százalékkal több gyermek jött a világra tavaly az utolsó hónapban, mint két évvel korábban. A házasságkötések száma pedig nagymértékben – 1133-mal – emelkedett, hiszen az, hogy 3235 pár lépett frigyre tavaly decemberben, 54 százalékos emelkedést jelent 2018 hasonló időszakához képest.

A KSH a teljes múlt évi demográfiai adatsort közzétette, amiből kiderül, hogy 89 200 gyermek jött a világra, ami ugyan 607-tel, 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, de figyelembe véve, hogy évek óta csökken a gyermekvállalási korban lévő párok száma, ez nem tűnik jelentős csökkenésnek. Ezt támasztja alá, hogy a teljes termékenységi arányszám 1,49 volt, ami megegyezik a 2018-as adattal. A gyermekvállalási hajlandóság tehát nem változott, a születésszám a szülőképes nők számának visszaesése miatt csökkent.

A házasságkötések száma 28 százalékkal – összesen 14 472-vel – volt több, mint 2018-ban. Tavaly 65 300 pár kötötte össze az életét, és január volt az egyetlen hónap, amikor kevesebb frigyet anyakönyveztek, mint 2018 azonos időszakában. Ezt követően viszont február–márciusban 0,6, április–májusban 8,5, júniusban pedig már 16 százalékkal több házasságot kötöttek az egy évvel korábbinál. Az emelkedő trend tovább folytatódott, és július–szeptemberben átlagosan 33, októberben 65, novemberben 116, decemberben pedig, mint említettük, 54 százalékkal több házasságot anyakönyveztek.

Az adatokból az látszik, hogy a július elsejével életbe lépett családvédelmi akcióterv jelentősen hozzájárult a házasodási kedvhez, hiszen a frigyek száma 1990 óta nem volt olyan magas, mint 2019-ben, pedig a kilencvenes években még lényegesen több fiatal volt házasodási korban. A KSH adatai alapján kiszámítható, hogy a 2010-es kormányváltás éve óta 83,8 százalékkal emelkedett a házasságkötések száma hazánkban, a válásoké pedig a 2010-es 23 873-ról 16 952-re csökkent.

– Mindig izgalommal várom a havi adatokat, de most különösen készültem az egész éves népesedési számok közzétételére. Általában óvatos vagyok, amikor demográfiai tendenciákról van szó, de most már olyan jeleket látunk, amelyek határozott bizakodással töltenek el – nyilatkozta az új adatok kapcsán a Magyar Nemzetnek Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, aki szerint óriási eredmény, hogy több mint nyolcszázalékos emelkedés van a decemberi születésszámban az egy évvel azelőttihez képest.

– Az, hogy a gyermekvállalási korban lévők számának jelentős csökkenése mellett emelkedett a születések száma, kivételesen jó hír és jelentős eredmény – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, valóban szükség van a családtámogatásokra, és az adatok nem függetlenek a családvédelmi akcióterv tavalyi bevezetésétől. – Úgy tűnik, összefüggés van a családoknak biztosított anyagi mozgástér, a családvédelmi akcióterv és aközött, hogy mennyien vállalnak gyereket – hangsúlyozta Novák Katalin, aki úgy látja, sokan, akik korábban kivártak vagy anyagi okok miatt féltek családot alapítani, kaptak egy olyan lehetőséget, amellyel élve belevághattak a gyermekvállalásba.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a házasságkötések tavalyi száma közel kétszerese annak, ami 2010-ben volt, és nagy ugrás tapasztalható a 2018-as évhez képest is. – Harminc éve nem volt ennyi házasságkötés hazánkban, mint tavaly – emelte ki a családpolitikus, és hozzátette: – Ez jó előjel arra vonatkozóan, hogy több baba is fog születni, hiszen a párok jelentős része azért köt házasságot, mert családot szeretne alapítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.