Megtörtént az ötezredik veseátültetés

Magasvérnyomás okozta veseelégtelenségben szenvedő ötvenkét éves férfi élhet újra teljes életet a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán elvégzett ötezredik vesetranszplantációnak köszönhetően. Az intézmény három szerv vonatkozásában is a második helyen áll az összesen nyolcvan transzplantációs centrumot tömörítő Eurotransplanton belül.

Szilágyi Anna
2020. 02. 24. 12:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban ötezredik alkalommal végeztek sikeres vesetranszplantációt – jelentette be mai sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla elmondta, az Eurotransplant országai között az intézmény három szerv vonatkozásában is ezüstérmes: a szív-, a vese- és a májtranszplantációban is. – A tavalyi évben 64 szívet, 130 vesét és 80 májat ültettek át, ezzel minőségi életet biztosítva a pácienseknek – sorolta a rektor.

Merkely Béla arról is beszélt, hogy egy sikeres transzplantációhoz nagyjából száz egészségügyi dolgozó – orvosok és ápolók – munkájára van szükség. Hangsúlyozta, a következő években az a cél, hogy az említett három szerv közül legalább az egyikben elsővé váljon hazánk a transzplantációs rangsorban, ezzel is bemutatva, hogy mire képes a magyar egészségügy és orvosképzés.

Kóbori László, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója az ötezredik veseátültetésről elmondta, egy ötvenkét éves, magasvérnyomás okozta veseelégtelenségben szenvedő férfit operáltak. A műtét sikeresen, szövődménymentesen lezajlott, a beteg jól van, már hazaengedték és teljes értékű életet élhet.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatási és innovációs államtitkára arról beszélt, az ötezredik veseátültetés a orvostudomány fejlődését mutatja, hiszen mára a szervtranszplantációk szinte rutinmódszerekké váltak, Magyarország és a Semmelweis Egyetem pedig élen jár ebben. – Mindezt a humán erőforrás, – az ápoló személyzettől a professzorokig – a tudományos háttér és az innováció teszi lehetővé – tette hozzá az államtitkár.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója elmondta, 2019-ben összesen 440 szervátültetést végeztek Magyarországon, ebből 266 vese, 79 máj, 72 szív, 18 tüdő és öt kombinált, vagyis vese és hasnyálmirigy együttes átültetés történt.

– Egy donor körülbelül 31 életévet ad a társadalomnak, így tavaly 5544 évet kezdtünk adni a szervet kapott betegeknek – emelte ki. Mihály Sándor ismertetése szerint az első telefonhívástól a szerv beültetéséig átlagosan valamivel több mint 24 óra telik el és nagyjából száz ember munkáját kell összehangolni. A tavalyi év során 1044 külföldi felajánlás érkezett magyar betegeknek, ebből végül 71 szerv érkezett az országba. Az Európán belüli szervdonációt lehetővé tévő Eurotransplant várólistán összesen 137 milliós közösséget jelent, ebből az elhunyt donorok 8,7 százaléka magyar – összegezte a transzplantációs igazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.