Reneszánszát éli a házasság hazánkban

Novák Katalin elmondta, 2019 november végéig a KSH adatai szerint 61979 házasságkötés volt Magyarországon, ami utoljára a rendszerváltáskor fordult elő.

Forrás: MTI2020. 02. 12. 10:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reneszánszát éli a házasság hazánkban, és harminc éve nem volt annyi házasságkötés, mint tavaly – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára szerdán egy budapesti házasságkötő teremben a házasság hete alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Szinte napra pontosan egy éve jelentette be a Családvédelmi Akciótervet a miniszterelnök, ezért mára már vannak tapasztalatok, és látják, hány családnak segítenek az intézkedések – fejtette ki a kormánypárti politikus, és hangsúlyozta, hogy már 2010-ben úgy döntött a kormány, családbarát fordulatot szeretne előidézni Magyarországon. Az államtitkár szerint ez a döntés szabadságáról szól, hogy a párok akkor és annyi gyermeket vállalhassanak, amikor és amennyit szeretnének.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a kutatások szerint a magyar fiatalok szeretnének házasságban élni, és gyermeket vállalni.

Az államtitkár elmondta, 2019 november végéig a KSH adatai szerint 61979 házasságkötés volt Magyarországon, ami utoljára a rendszerváltáskor fordult elő. Augusztusban pedig negyven éves csúcsot döntött az esküvők száma, ugyanis több, mint 11 ezer házasságkötés történt.

Tavaly novemberig 84 százalékkal többen házasodtak meg hazánkban, mint 2010-ben összesen, a válások száma pedig egyharmadával csökkent.

Az államtitkár kiemelte, hogy mindezek a pozitív változások annak ellenére következtek be, hogy egyre kevesebben vannak, akik házasságkötési korba lépnek.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a kormány intézkedései is segítik a házasságkötési kedv emelkedését. Ezek közül kiemelte a babaváró támogatást, amit a legfrissebb adatok szerint már 67542 házaspár igényelt, átlagosan 9,6 millió forintos összegben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.