időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

A kórházparancsnokok megkezdik a munkájukat

Magyar Nemzet Online – Kárpáti András – Csekő Imre
2020.03.29. 10:20
A kórházparancsnokok megkezdik a munkájukat

Lakatos Tibor ezredes az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elmondta: vasárnap délután két órakor adják át a kórházparancsnokok megbízóleveleit.

Az intézkedés a hatékony információáramlást és a készletgazdálkodást szabályozza, a kórházparancsnokok orvosszakmai döntéseket nem hozhatnak.

Szavai szerint a határokon nyugodt a helyzet, a teher- és indokolt esetben a személyforgalom járművei időben ki tudnak lépni az ország területéről.

A mai napon 14.00 órakor Dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy úr, országos főparancsnok fogja átadni a megbízó leveleket, amelyeket Magyarország miniszterelnöke állított ki.

Bízunk benne, hogy ezzel is hatékonyan tudjuk támogatni a kórházak tevékenységét, illetve tehermentesíti tudjuk a kórházi dolgozókat a különböző statisztikai adatszolgáltatások és az információ áramlás segítését igénylő különböző tevékenységektől és idejük jelentős részét a kórházi ápolásra tudják fordítani – fejezte ki reményét az ezredes.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta tovább nőtt az igazolt fertőzöttek száma és már 408 fertőzöttet tartanak számon. Az elhunytak száma pedig13-ra emelkedett. Olyan idős emberek voltak az elhunytak, akik krónikus betegségekben szenvedtek – mondta Müller Cecília.

Számítanunk kell arra hogy a közeljövőben egyre többen fertőződnek meg, ezért nő a laboratóriumi tesztek száma is. 12148 tesztet végeztek el a laboratóriumok.

Müller Cecília elmondta, hogy a fertőzöttek jelentős magas része, több mint 80% a enyhe tünetekkel járó megbetegedésként zajlik le, főképpen akkor, hogyha alapvetően egészséges szervezetet támad meg a vírus. Azonban közismert, hogy az idősebb korosztály, és a valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedők, akik alapbetegségeknél fogva magasabb kockázatot hordoznak a vírusfertőzéssel szemben, ők esendőbbek, nálunk súlyosabban zajlik a betegség – tette hozzá.

A betegségnek a jellemző tünetei elsősorban a láz, száraz köhögés, tipikusan fáradékonyság, tehát nagyon hasonló az influenzának a tüneteihez, ritkán van produktív köhögés, tehát váladékképződéssel járó köhögés, előfordulhat torokfájás, végtagfájdalom, izom, ízületi fájdalom, hidegrázás, és rendkívül ritkán esetleg gyomor-, bélrendszeri tünet is előfordulhat.

Hogyha valaki olyat tapasztal magán, ami felveti a gyanút, szóljon a háziorvosának, telefonon értekezzen vele, és akkor megkapja a szükséges ellátást.

Minden esetben, amikor a gyanú felmerül, elvégezzük a laboratóriumi vizsgálatot, jelenleg az Országos Mentőszolgálatnak a mobil egységei háznál el tudják végezni már a laboratóriumi vizsgálatok, de abban az esetben, amikor súlyos a kórkép, nehézlégzés, komoly tünetek vannak, akkor természetesen a kijelölt kórházba kell szállítani a beteget – jelentette ki a tisztifőorvos.

A tisztifőorvos emlékeztetett: az időseknek 9 és 12 óra közötti bevásárlási idő biztosítása szigorítás, amivel csak végszükség esetén ajánlott élni, továbbra is az otthonmaradás és az érintkezések számának minimalizáslása a legkívánatosabb magatartás. Hozzátette: a kórházakban minden szükséges kezelési kapacitás rendelkezésre áll.

A WHO-tól kaptak a magyar hatóságok figyelmeztetést, hogy súlyos lefolyású lesz a járvány – mondta Müller Cecília, és az is kiderült hogy a járvány Európában különösen nagy veszéllyel fog járni. Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetése alapján Magyarországon január 24-én elkezdték kidolgozni az első eljárásrendet.

Müller Cecília megerősítette, hogy van gyermek a fertőzöttek között, noha körükben kisebb a kockázat, a vírus senkit nem kímél – mondta a tisztifőorvos.

Bárki megfertőződhet és tovább fertőzhet másokat – tette hozzá.

Az első nap tapasztalatai szerint a piacokon és bevásárlóközpontokban megértették az emberek annak a fontosságát, hogy távolságot tartsanak egymástól. Az idősek egy része kevesellte a rendelkezésre álló időt a bevásárláshoz, de az üzletek tulajdonosai és dolgozói is körültekintően jártak el – tájékoztattak a rendőrség tapasztalatairól a kijárási korlátozás kapcsán.

Újságírói kérdésre Müller Cecília arra is kitért, hogy a Kínából érkező orvosi segédeszközök, maszkok minőségét alaposan átvizsgálják. Szavai szerint az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatban kockázatbecslést végeznek, s ennek függvényében döntenek a védőfelszerelés szintjéről. Hozzátette: a szennyvíz- és a hulladékkezelés dolgozói számára is el kell végezni a kockázatbecslést, ami a munkáltató feladata.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a vírus kiszűrését célzó laborvizsgálatok száma növekedni fog.

Az önkormányzatok szűk körben korlátozhatják a közterületek használatát, vannak amelyek bezártak közösségi tereket, például a játszótereket – tájékoztatott Lakatos Tibor, és figyelmeztetett rá, hogy szükséges betartani a szabályokat, és noha lehet a közterületen tartózkodni a csoportosulást kerülni kell. Ismételten felhívta a figyelmet a megfelelő személyek közötti távolság betartásának fontosságára, és arra, hogy csak az egy háztartásban élők közlekedhetnek együtt.

Nem kiugróan magas Magyarországon az elhunytak aránya – mondta Müller Cecília, aki szerint az elhunytak száma hasonlít más országok adataihoz, ha népességarányosan nézzük. Minden ország másképp kezeli a járványt, és a fertőzések és halálozások száma a különböző intézkedésektől függ.

A tisztifőorvos szerint a magyar intézkedések eredménye látható, és azok időben történtek. Laposan halad előre a járványgörbe, nem túlterhelt az egészségügy.

A koronavírus miatt halálozások hasonlóak az egyébként jellemző magyar adatokhoz. A szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák a legtöbb halálesetet. Az elhunytaknál leginkább az ilyen alapbetegségek miatti halálozást gyorsította a koronavírus.

Az egyik nagyobb vidéki idősotthon koronavírusra pozitívra tesztelt lakójával kapcsolatban Müller Cecília elmondta: a páciens egy törést követően került kórházba, s csak később lázasodott be, akkor diagnosztizálták a vírusfertőzéssel is. Az otthon 7 lakójának a tesztje mutatta ki a vírus jelenlétét, ám az intézmény egyik dolgozója sem fertőződött meg.

A tisztifőorvos közölte: jelenleg 14-en szorulnak lélegeztetőgépre az egész országban.

Ismét hangsúlyozta: egyes daganatos betegségek kezelése nem halasztható.

Lakatos Tibor kérdésre válaszolva arról beszélt, egyelőre nem változtatnak az idősek számára engedélyezett kijárási idősávról.

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Nem maradhat ki a bőröndből az utasbiztosítás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.