Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A mozik és a színházak is bezárnak

Bezárnak a fővárosi színházak, a mozik és a múzeumok a vírusveszély miatt, és a nagyobb szórakozóhelyeknek is fel kell függeszteniük a működésüket Budapesten, amennyiben ezt a kormány elrendeli. A BKK felfüggeszti az első ajtónál történő felszállást a tumultus elkerülésére. A kisebb, zárt terű sportmérkőzéseket pedig közönség nélkül rendezik.

Kárpáti András, Novák Miklós
2020. 03. 12. 10:39
Kiürülhet a fővárosi bulinegyed Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros vezetése felkészíti az intézményeket – elsősorban a színházakat, a mozihálózatokat, a múzeumokat – arra, hogy a vírusveszély miatt a kormány döntése esetén azonnali hatállyal felfüggesszék működésüket. A Magyar Nemzetnek is elküldött kiadványból kiderül, a BKV járatain gyakrabban végeznek fokozott fertőtlenítést, a dolgozókat pedig rendszeresen tájékoztatják az óvintézkedésekről. A BKK pedig határozatlan időre felfüggeszti az első ajtónál való felszállást, vagyis a járművekre minden ajtón felszállhatnak az utasok. A Budapestre érkező ­turistákat angol nyelvű instrukciókkal szólítják fel az előírások betartására. Mint írták, az otthoni munkavégzésre vonatkozó iránymutatást eljuttatják a fővárosi intézményeknek. A hajléktalanellátó intézmények dolgozói és a fedél nélküliek egészségének védelmére pedig külön protokollt dolgoznak ki, s szorgalmazzák, hogy mielőbb szülessen végleges döntés a Giro d’Italia kerékpárosverseny magyarországi és budapesti szakaszának elhalasztásáról.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta: ha kormányrendelet születik a nagyobb szórakozóhelyek bezárásáról, akkor az a jórészt a bulinegyedben koncentrálódó ilyen egységek nagyjából kétharmadát, mintegy 200 helyet érintheti.

– Amint megjelennek a konkrét rendeletek, szigorúan be fogjuk azokat tartatni, s nagy hangsúlyt helyezünk az ellenőrzésre. Az elmúlt napokban már személyesen és írásban is felhívtuk a vendéglátóhelyek figyelmét a veszélyre, a kézfertőtlenítés, a higiénia, a takarítás fontosságára, és angol nyelvű információs plakátokat is elhelyeztünk – fogalmazott Niedermüller. Hozzátette: a szórakozóhelyeket arra kérik, hogy tegyenek meg minden olyan további lépést, amit fontosnak tartanak a vírus terjedésének megállításához.

Kiürülhet a fővárosi bulinegyed
Fotó: Kurucz Árpád

A turizmusban szintén jelentősen érintett Terézváros momentumos vezetője, Soproni Tamás a Magyar Nemzetnek elmondta: a kerület összes vendéglátóhelyén és hotelében kifüggesztetnek egy tájékoztató anyagot magyar és angol nyelven is. – Minden kerületi közös képviselőnek kiküldtünk egy tájékoztató levelet, valamint angol és magyar nyelvű anyagot is, amelyeket a házakban raknak ki. Ezek a városrész ­piacán és közintézményeiben, valamint a kerületi szállodákban és a vendéglátóhelyeken is olvashatók lesznek – közölte a polgármester. Hozzátette: lemondták a kerület 50-100 fős kulturális rendezvényeit a következő két hétben.

A magyarországi sporteseményekkel kapcsolatban kész helyzetet teremtettek a tegnap bejelentett intézkedések. A zárt térben rendezendő mérkőzések résztvevőinek száz főben maximálása a közönség automatikus kizárását jelenti, hiszen a csapatok és az adott rendezvény technikai lebonyolításához szükséges gárda létszáma ezt lényegében kimeríti. A Magyar Labdarúgó-szövetség közölte, a hazai mérkőzéseket zárt kapuk mögött rendezik. Ugyancsak nézők nélküli lesz a női kézilabda olimpiai selejtező.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.