Átadták a Katolikus Karitász új logisztikai központját Székesfehérváron

Átadták szerdán a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központját, amely az Emberi erőforrás fejlesztési operatív program (Efop) pályázata keretében valósult meg.

Forrás: MTI2020. 03. 11. 12:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: ha a karitatív szervezeteknek nincsenek jó minőségű intézményeik, akkor nehezebb karitatív munkát végezni, éppen ezért a kilenc legnagyobb szervezet 4,5 milliárdból újított fel, illetve épített új létesítményeket.

Hozzátette, az elmúlt években tucatnyi hasonló raktár épült az országban, s reményei szerint a következő uniós ciklusban ötmilliárd forint lesz ilyen célokra.

Spányi Antal megyés püspök, a szervezet elnöke hangsúlyozta: az 1991-ben újraszervezett Katolikus Karitász „oda viszi a segítséget, ahol baj van”. Ehhez a munkához azonban megfelelő háttér is kell, ezért vált szükségessé a bruttó 236 millió forintból megépült logisztikai központ létrehozása, amely segíti a hátrányos helyzetűek körülményeinek javítását, a segélyek célba juttatását.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a Katolikus Karitász 650 millió forintot nyert el az Efopban, ebből új logisztikai központ épült a székesfehérvárin kívül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán, felújítottak és új funkciót adtak egy épületnek Pécsett, valamint szociális célú eszközöket, gépjárműveket szereztek be.

Az államtitkár szerint ezzel jelentősen javult a karitász hatékonysága, gyorsabb, precízebb lehet az ellátás főként a Közép- és Dél-Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon.

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára rámutatott arra, hogy a szervezet és a kormányzat között évek óta stabil és jó a kapcsolat, ezért a beruházás mellett az éves működést is segítik, idén 132 millió forinttal.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kiemelte, hogy a fejlesztés az értékválasztás melletti egyértelmű kiállást mutatja. Szerinte az, hogy a karitász bázisa egy ipari parkon belül, jól működő, magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások csarnokai között épült fel, egyfajta szimbólumként fogható fel, azt jelzi: a gazdaság és a civil szektor jól működhet egy helyen, és egymást segíthetik.

Forgács József szakmai vezető részletesen bemutatta a bruttó 650 millió forint összköltségű beruházást. Pécsen egy több mint kétszáz éves barokk épületet újítottak fel, ott nettó 19,9 millió forintból krízisközpontot alakítanak ki, amit ebben a hónapban át is adnak. Felsőzsolcán egy méretében a fehérvárival megegyező logisztikai csarnok épült nettó 193 millió forintból, több mint ezer négyzetméter alapterületen, ahol raktár, irodák és önkéntesek részére oktatási terem is létesült.

A székesfehérvári csarnok 11 hónap alatt készült el, több mint ezer négyzetméter alapterületű. Ez 240 raklapnyi szállítmány befogadására alkalmas, így 300-500 tonna élelmiszert vagy építőanyagot is el lehet helyezni benne.

A projekt keretében informatikai és irodai eszközöket, raktározást segítő állványrendszereket, targoncákat, gyógypedagógiai fejlesztőeszközöket is beszereztek, és vásároltak két adományszállító járművet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.