Hétfőtől új tanrend az iskolákban

A hét parlamenti párt egyöntetű javaslata után a kormány döntött a közoktatási intézmények, az általános és középiskolák, valamint az óvodák átmeneti bezárásáról a koronavírus terjedése miatt. A kényszerszünet mintegy másfél millió gyereket érint.

Magyar Nemzet
2020. 03. 14. 7:05
Pupils going on break
A döntés mintegy másfél millió gyereket érint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor tegnap este bejelentette, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében március 16-tól tantermen kívüli, úgynevezett digitális tanrendet vezetnek be. A tanulók nem mehetnek be az iskolákba, de az intézmények igazgatóinak kötelező lesz a bejárás. A tanárok közül pedig azoknak, akik nem tudják megoldani, hogy otthonról oktassanak a digitális eszközök segítségével. Így az érettségire is fel tudnak készülni a diákok, vagyis az érettségik sem maradnak el. A miniszterelnök azt kéri: a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak, mert most elsősorban nem a kicsikre, a fiatalokra, hanem az idősekre kell vigyázni.

Orbán Viktor teljes beszéde:

 

Valamennyi parlamenti párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a tegnapi hétpárti megbeszélésen – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az újságírókkal. Mint mondta: ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül döntést hoznak.

A kényszerszünet mintegy másfél millió gyereket érint, ugyanis a 2019–2020-as tanévben 330 ezer gyermek óvodai nevelésben, 723 ezer tanuló általános iskolai, 496 ezer tanuló középfokú oktatásban részesül.

A döntés mintegy másfél millió gyereket érint

A pártok között egyetértés van az óvintézkedés szükségességéről, ugyanakkor számos további kérdést vet fel az iskolai kényszerszünet. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik napok óta követeli az iskolabezárást, ezért megkérdeztük őket, milyen megoldási javaslataik vannak a rendkívüli helyzetre. A párt alelnöke még a hétpárti egyeztetés előtt lapunknak hangsúlyozta, hogy a lépést nemzetközi példák is indokolják. Ander Balázs szerint úgy kellene kezelni a helyzetet, hogy a lehető legkevesebb kár érje a tanárokat és a diá­kokat, azt viszont jogos felvetésnek tartotta, hogy az egyedülálló szülőket fokozottabban sújtaná egy elhúzódó iskolabezárás. – Ez egy új helyzet, ami alkalmazkodást kíván mindenki részéről – fűzte hozzá.

– A kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy ha a koronavírus terjedése miatt le kell rövidíteni a tanévet, azt akkor is érvényesnek ismerje el, valamint hogy fizetett szabadságra küldje iskolabezárások esetén a pedagógusokat – közölte Kunhalmi Ágnes. Az MSZP-s politikus ostoba érvnek nevezte, hogy eddig azért nem akarták bezárni az iskolákat, mert a gyerekek nem érintettek. Arra viszont már nem tért ki, hogy a gyermekek otthoni felügyeletének ellátásával járó nehézségeket miként lehetne megoldani.

A különleges helyzet mintegy másfél millió gyereket érint
Fotó: MTI/Varga György

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere lapunknak azt mondta: sok szülő jelezte, hogy szeretnék, ha bezárnának az iskolák, és inkább maguk oldanák meg a ­gyermekeik elhelyezését. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szakembereknek kell a helyzetet kielemezni, a döntés joga pedig a kormányé. – Mivel sok szülő nem tud otthon maradni a gyermekekkel az iskolák bezárása esetén, más megoldás híján sok családban a nagyszülőknél helyeznék el a kiskorúakat. Ám ez a forgatókönyv is komoly kockázatokat hordoz, mivel az idősek a legveszélyeztetettebbek, tehát rendkívül összetett problémáról van szó, amely nagyon alapos szakmai elemzést igényel – mondta.

Az iskolák mellett az óvodák bezárását is követelő DK szakpolitikusa, Arató Gergely felszólította a kabinetet, hogy hozzon intézkedéseket a gyermekeikkel otthon maradó szülőknek arról, hogy hazulról végezhessék munkájukat, és megkaphassák a teljes jövedelmüket. Arra a kérdésre, hogy nem féltik-e az oktatási intézmények bezárása miatt unokáikra felügyelő nyugdíjasok egészségét, kifejtette: a gyerekek éppen addig jelentenek veszélyt a nagyszüleikre, amíg közösségbe járnak. – Ha azonban otthon maradnak, sem egymást, sem az idős nagyszülőket nem tudják megfertőzni – jelentette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.