Online is vizsgázhatnak a hallgatók

Tíz napjuk van az egyetemeknek, hogy felkészüljenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt távoktatásra, de a legtöbb helyen egyáltalán nem ismeretlen ez a munkarend, országszerte több ezer hallgató jelenleg is így tanul. A diákokat a kollégiumokból is kiköltöztetik, ám az egyetemi alkalmazottak továbbra is dolgoznak. A tanév lezárását augusztus 31-ig kitolják, a szaktárca szerint nincs akadálya annak, hogy az egyetemisták sikeresen elvégezzék a szemesztert. Mindenhol gőzerővel zajlik az internetes tananyagok készítése, sőt a Semmelweis olyan programot fejleszt, amelyik az online vizsgázást is lehetővé teszi, és integrálnak egy Harvard Egyetemen már bevált videós programot is. A köznevelési intézmények nem tarthatnak rendkívüli szünetet.

Csókás Adrienn
2020. 03. 13. 5:50
null
Pillanatok alatt otthoni üzemmódra állt át a felsőoktatás Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiürültek az egyetemi előadótermek, és ma estig mindenkinek el kell hagynia a kollégiumokat is a felsőoktatásban elrendelt intézménylátogatási tilalom miatt. A távoktatásra való átálláshoz intézkedési tervet dolgozott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), ennek értelmében a jövő hétre előre hozzák az eredetileg áprilisban esedékes tavaszi szünetet, a továbbiakban pedig visszavonásig érvényben marad a bejárási tilalom.

Az ITM-től úgy tudjuk, a miniszté­rium már egyeztetett a rektorokkal, és március 23-ig adtak haladékot az intézményeknek, hogy megteremtsék a távoktatás feltételeit. Mostantól fogva minden hallgatói ügyintézés elektronikus formában történik. A szaktárca szerint a távoktatással minden hallgatónak biztosított lehet a tanulmányai folytatása és a félév sikeres teljesítése is.

Pillanatok alatt otthoni üzemmódra állt át a felsőoktatás
Fotó: Teknős Miklós

Eredetileg május 15-ig tartott volna a szorgalmi időszak és jú­lius 3-án zárult volna a vizsgaidőszak, de információink szerint augusztus 31-ig kitolják a szemeszter lezárását, hogy biztosan legyen idő teljesíteni a követelményeket, illetve lefolytatni a számonkéréseket, szakdolgozatvédéseket.

A külföldi hallgatók – ha nem tudnak hazamenni – egyelőre maradhatnak a kollégiumokban, és az egyetemi alkalmazottak is tovább dolgoznak, nem áll le az üzemeltetés, a pénzügyi és az egyetemek területén szolgáltatást nyújtó szervezeteket sem zárják be központilag.

A hallgatók egyelőre nem tartanak attól, hogy a tilalom veszélybe sodorná a tanulmányaikat. Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke azt mondta lapunknak, sok egyetem eddig is élen járt az elektronikus tananyagok biztosításában, bíznak benne, hogy mindenhol meglesznek a távoktatáshoz szükséges információtechnológiai és kommunikációs eszközök.

– Ha jó az infrastruktúra, akkor az előadások és a szemináriumok anyagai nagyrészt személyes jelenlét nélkül is elsajátíthatók, hiszen az önálló munka és az egyéni felkészülés egyébként is jellemző a hallgatói létre. Probléma inkább a gyakorlati órákkal van, mivel egyértelmű, hogy például a gyógyszerészhallgatók nem tudják távoktatásban elvégezni a laborgyakorlatokat. Ennek mikéntje számunkra is kiemelt kérdés – fogalmazott az elnök, hozzátéve: a hallgatói képviseletekhez beérkezett kérdéseket folyamatosan küldik a minisztériumnak, és a továbbiakban is napi kapcsolatban lesznek a tárcával, hogy semmiképp ne alakuljon ki a diákok körében pánik az információhiány miatt. – A legfontosabb feladatunk, hogy ne maradjanak megválaszolatlan kérdések – szögezte le.

A kontaktórák nélküli képzés valóban nem ismeretlen az egyetemek előtt, a Felvi.hu adatai szerint az elmúlt években tanévenként körülbelül ezer új hallgató kezdte meg a tanulmányait távoktatásban, sokan tehát jelenleg is így tanulnak. És ott vannak a levelezős hallgatók is (az idei tanévet 28 ezer új diák kezdte meg ebben a munkarendben), akik szintén viszonylag kevés személyes jelenlét mellett teljesítik a képzési követelményeket.

A Semmelweis Egyetem azt közölte: az egész intézményre kiterjesztik a Moodle E-learning keretrendszerét, amelynek a járványtól függetlenül is a bővítésén, fejlesztésén dolgoznak. – A Moodle-t folyamatosan szinkronizáljuk a Neptun rendszerrel, és a kurzusokhoz rendelt tananyagmegosztás mellett kurzusfórumokat is lehet benne működtetni, illetve alkalmas online vizsgák levezénylésére is.

Emellett hamarosan megtörténik a többek között a Harvard Egyetem által is használt Zoom megoldás integrálása, amely alkalmas videóelőadások (-konferenciák) megtartására és kétirányú kommunikációra is – olvasható a Merkely Béla rektor tájékoztatásában. Szerinte a távoktatással az előadások mindegyike megtartható, és be tudnak építeni bizonyos mértékben a gyakorlati óraszámigényt csökkentő elemeket is (például műtéti közvetítések, bemutatók), de a fő szabály, hogy gyakorlatot távoktatással nem lehet helyettesíteni. A szóbeli vizsgák teljesíthetők online, a gyakorlati vizsgáktól azonban nem lehet eltekinteni.

A rektor kitért arra is, hogy a magyarul jól beszélő hatodéves orvostanhallgatókat a klinikavezetők várják önkéntes munkára, amennyiben az érintettek mindenben megfelelnek a járványügyi szabályoknak.

Az otthoni tanulás megkönnyítése érdekében a könyvtári kölcsönzés lehetősége az egyetemek többségében nem szűnik meg, de az olvasótermekbe nem lehet bemenni. A Budapesti Corvinus Egyetem arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyzetre tekintettel a diákigazolványok érvényességi ideje biztosan meghosszabbodik.

A köznevelésben zavartalanul folyik tovább az oktatás. Bár alapesetben az igazgatók elrendelhetnének rendkívüli szünetet, a kormány az összehangolt védekezés érdekében ezt rendeletben megtiltotta. A Pedagógusok Szakszervezete ennek ellenére szeretné, ha szünet lenne, mivel az oktatásban dolgozók életkora magas, és ha a gyerekek megbetegedése nem is jellemző, a tanítóik veszélyben lehetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.